27 / 11 / 2021


Brexit – Noi reguli după încheierea perioadei de tranziţie: Londra pierde accesul la piaţa unică europeană

Părăsirea pieţei unice şi a uniunii vamale de către Regatul Unit la 1 ianuarie 2021 va conduce la obstacole suplimentare…

De redactia , in Actualitate Flux de Știri Internațional , at 15/12/2020

Părăsirea pieţei unice şi a uniunii vamale de către Regatul Unit la 1 ianuarie 2021 va conduce la obstacole suplimentare în calea comerţului şi a mobilităţii transfrontaliere a persoanelor şi sunt necesare ajustări atât din partea Uniunii Europene, cât şi a Regatului Unit.

Prin părăsirea UE, Regatul Unit părăseşte, de asemenea, toate acordurile internaţionale ale Uniunii, în mod automat şi prin lege.

De la 1 ianuarie 2021, întreaga legislaţie primară şi secundară a Uniunii Europene va înceta să se aplice Regatului Unit. Relaţiile acestei ţări cu Uniunea Europeană vor fi reglementate de dreptul internaţional public, inclusiv de normele Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), scrie Agerpres.

Pentru a le oferi timp cetăţenilor şi companiilor să se adapteze la noul context, a fost introdusă o perioadă de tranziţie, care se încheie la 31 decembrie. În cursul ei, Regatul Unit a continuat să aplice dreptul Uniunii Europene, dar fără a mai fi reprezentat în instituţiile UE. În paralel, echipele de negociere conduse de Michel Barnier şi David Frost au încercat să ajungă la un compromis asupra unor condiţii mai favorabile pentru relaţiile comerciale viitoare, dar fără a avea succes. Negocierile dintre Bruxelles şi Londra au intrat în impas când s-a ajuns la capitolele privind ajutoarele de stat şi pescuitul. Cu toate acestea, negocierile continuă.

Regatul Unit a respins posibilitatea amânării încheierii perioadei de tranziţie dincolo de 31 decembrie 2020, în pofida faptului că a trebuit să se concentreze pe combaterea epidemiei de COVID-19, care a consumat resurse financiare substanţiale ale guvernului.

În absenţa unui acord, viitoarea relaţie comercială dintre UE şi Regatul Unit va fi guvernată de regulile OMC şi pentru Londra există riscul unei rupturi economice brutale de blocul comunitar.

Uniunea Europeană va avea obligaţia de a aplica imediat normele şi tarifele sale vamale la frontierele cu Regatul Unit.

 » sursa: www.replicaonline.ro

Comentarii


%d blogeri au apreciat: