22 / 01 / 2022


BNR a redus dobânda de referință la un nivel istoric într-un moment care i-a surprins pe analiști

Dobânzile la lei scad puternic, după tăierea de către BNR dobânzii de referință. Indicele ROBOR la trei luni a coborât…

De redactia , in Actualitate , at 19/01/2021

Dobânzile la lei scad puternic, după tăierea de către BNR dobânzii de referință. Indicele ROBOR la trei luni a coborât la 1,59%, de la 1,78% vineri. Spre surprinderea analiștilor, care se așteptau la o reducere, dar nu chiar acum, BNR a decis scăderea dobânzii de referință de la 1,5% la 1,25%, cel mai redus nivel din istorie.

„În același timp BNR a scăzut și dobânda pe care o plătește la depozitele atrase de la bănci, de la 1% la 0,75% și, cel mai important lucru, a scăzut și dobânda Lombard de la 2% la 1,75%.
Au fost opinii care prefigurau o decizie de genul acesta, opiniile analiștilor erau împărțite, dar era așteptată această reducere în această perioada, mai ales că Banca Națională, neavând un calendar stabil de ședință, nu mai sunt acele repere fixe. În consecință poate fi considerată o surpriză pentru că nu am avut calendar, dar ea e în conformitate cu ce ne arată piața și cu ceea ce ne arată evoluția inflației pentru că acestea sunt reperele fundamentale pe care încercăm să le construim.
Decizia de reducere subliniază că această strategie de reducere graduală a dobânzilor pe care Banca Națională a adoptat-o și de fapt a și anunțat o în cursul anului, această strategie da rezultat. Avem și o stabilitate a cursului de schimb și o inflație de undeva la 2 la sută, acestea sunt premisele și acesta e scenariul. Există o lichiditate suficientă în piață, pentru că dacă n-ar există suficienți bani în piață probabil n-am avea această evoluție.
Am văzut comentarii legate de faptul că dobânda de politică monetară de 1,25 ar fi mai ridicată decât cea din zonă și că, nominal, este pozitivă. Într-adevăr, așa e, dar dacă o corelăm cu inflația, vedem că avem o dobânda real negativă, inflație 2, dobânda de 1,25”, a declarat purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: