15 / 06 / 2024


Bloomberg: Viktor Orban cere UE să elimine subiectul privind aderarea Ucrainei de pe agenda Consiliului European de săptămâna viitoare – 60m.ro

By editor , in Actualitate , at 05/12/2023

Premierul ungar Viktor Orban avertizează Uniunea Europeană să renunțe la eforturile de a deschide negocierile de aderare cu Ucraina de pe agenda summitului liderilor săi de săptămâna viitoare de la Bruxelles. „Există așteptări ca, cu această ocazie, Consiliul European să poată și să trebuiască să decidă cu privire la începerea negocierilor de aderare cu Ucraina”, potrivit scrisorii lui Orban către președintele Consiliului European, Charles Michel, datată luni și consultată de Bloomberg.

„Având în vedere nivelul actual al pregătirilor politice și tehnice, aceste așteptări sunt nefondate”, scris Viktor Orban.

Aceasta marchează a doua încercare a lui Orban de a face presiuni asupra președintelui Consiliului UE pentru a regândi impulsul de a sprijini Ucraina și vine în momentul în care țara se confruntă cu o incertitudine tot mai mare în ceea ce privește livrarea de ajutor și finanțare din partea aliaților săi occidentali.

Deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina necesită sprijinul unanim al tuturor celor 27 de state membre ale UE.

Noile cerințe nu vor face decât să consolideze poziția lui Viktor Orban ca principal antagonist al UE. Premierul ungar a subminat unitatea occidentală prin încheierea de acorduri energetice cu Rusia, prin încercarea de a limita ajutorul acordat Ucrainei, prin întârzierea extinderii NATO și prin solicitarea publică adresată Bruxelles-ului de a elimina sancțiunile economice impuse Moscovei.

Orban este, de asemenea, implicat într-o bătălie juridică de lungă durată cu UE din cauza regresului democratic. Bruxelles-ul a suspendat peste 30 de miliarde de dolari din finanțarea Ungariei din cauza unor probleme legate de statul de drept și de corupție – bani pentru care premierul Orban negociază să îi deblocheze după o recesiune prelungită și o criză bugetară.

Luna trecută, liderul Ungariei i-a cerut lui Charles Michel să organizeze o discuție strategică privind abordarea blocului față de Ucraina, care se află acum la 21 de luni de război cu Rusia. „Cred în continuare că Consiliul European nu este în măsură să ia decizii-cheie dacă nu se ajunge la un consens privind viitoarea noastră strategie față de Ucraina”, a scris Orban în ultima sa scrisoare.

El a avertizat, de asemenea, că aducerea subiectului pe masă în timpul reuniunii liderilor UE de săptămâna viitoare ar duce „inevitabil la eșec” din cauza „lipsei evidente de consens”.

Consiliul European nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Proiectul de concluzii ale summitului, consultat și de Bloomberg, a indicat că liderii urmăresc să convină „să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina și cu Republica Moldova” atunci când liderii se vor întâlni la Bruxelles, țările fiind de acord ca un cadru de negociere să fie adoptat doar după ce vor fi finalizate măsurile de reformă rămase.

 » Citeste toata stirea aici

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *