24 / 02 / 2024


Bloomberg: „De ce Israel îl ajută pe Șor, aliatul lui Putin, să scape de lege și de pedeapsa din R. Moldova?”

By redactia , in Actualitate Internațional , at 07/11/2023

Editorialistul publicației americane Bloomberg, Marc Champion, a semnat astăzi un material, în care se referă la oligarhul fugar Ilan Șor, care se ascunde în Israel de justiția din Republica Moldova. 
De asemenea, el a amintit și despre tentativele Rusiei de a destabiliza R. Moldova, cu ajutorul unor politicieni pro-ruși, precum și despre încercările Moscovei de a influența rezultatele alegerilor locale.
„De ce Israel îl ajută pe Șor, aliatul lui Putin, să scape de lege și de pedeapsa din R. Moldova?”, se întreabă jurnalistul.
„Extrădarea unui escroc condamnat în R. Moldova ar trimite un avertisment Kremlinului. Anume asta trebuie de făcut. Dacă Israelul dorește să semnaleze Kremlinului că sprijinul său pentru „Hamas” va avea consecințe, atunci deține un instrument foarte bun: extrădarea lui Ilan Șor, politician condamnat în R. Moldova pentru o fraudă bancară de un miliard de dolari. Anume el a lucrat cu Rusia pentru răsturnarea guvernului proeuropean al R. Moldova”, scrie editorialistul Marc Champion, citat de presa de la Chișinău.
Potrivit jurnalistului, Vladimir Puțin își dorește ca R. Moldova să revină în sfera de influență a Rusiei, iar din acest motiv ar fi aruncat multe resurse pentru răsturnarea actualului Guvern al R. Moldova.
„Frustrată pe câmpul de luptă din Ucraina, înainte de a putea ajunge la granița cu R. Moldova și înfuriată de decizia Maiei Sandu de a solicita aderarea la UE, Rusia a întrerupt la un moment dat aprovizionarea cu gaze și curent electric. Această mișcare a forțat guvernarea de la Chișinău să cumpere resurse energetice scumpe, ceea ce a dus la prăbușirea creșterii economice a R. Moldova. Șor a încercat să valorifice nemulțumirea populară prin finanțarea protestelor și răspândirea informațiilor false. El a promis energie ieftină și „îmbrățișarea” Rusiei, după ce „regimul Sandu” dispare. A existat chiar și o presupusă tentativă de lovitură de stat susținută de Rusia”,

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *