13 / 07 / 2024


Biserica Ortodoxă Română din Republica Moldova le cere preoților subordonați Rusiei să i se alăture – 60m.ro

By editor , in Actualitate , at 30/10/2023

Mitropolia Basarabiei, care face parte din Biserica Ortodoxă Română, le cere preoților subordonați bisericii ortodoxe ruse ”să aibă curajul de a ieși din această servitute” și să se alăture Bisericii Ortodoxe Române, potrivit unui comunicat al instituției.

Reamintim că în Republica Moldova funcționează două biserici ortodoxe. Mitropolia Moldovei e subordonată Patriarhiei Rusiei, iar Mitropolia Basarabiei e subordonată Patriarhiei Române.

În comunicatul citat sunt condamnate acțiunile Mitropoliei Moldovei, care la ședința Sinodului din 25 octombrie a dat afară șase preoți care s-au alăturat Mitropoliei Basarabiei.

”Încurajăm pe toți cei care se simt constrânși de eparhiile rusești să aibă curajul de a ieși din această servitute și să revină la tradiția și comuniunea Bisericii Ortodoxe Române. În Mitropolia Basarabiei ei vor găsi pacea și bucuria duhului românesc de care sunt lipsiți și dragostea comuniunii frățești cu oamenii care mărturisesc același crez și același trecut mucenicesc”, se arată în comunicatul citat.

”Structura rusească de la Chișinău devine absurdă și ridicolă prin denumirea ei, presupunând că ar avea o autoritate într-o regiune cu o istorie, cultură și identitate ortodoxă profund ancorată în spiritualitatea românească. Această afirmație nedreaptă creează o imagine de sfidare față de canoanele și legile bisericești care guvernează Biserica Ortodoxă”, se mai arată în comunicat.

Context

Liderul bisericii ortodoxe din Republica Moldova care este subordonată Patriarhiei Ruse a trimis Patriarhului rus Kiril o scrisoare extrem de dură, în care acuză Moscova de tratamentul aplicat moldovenilor. Mitropolitul Vladimir conduce Mitropolia Moldovei, subordonată Patriarhiei Rusiei, și e pentru prima oară când acesta își critică practic superiorul ierarhic.

Acuzele aduse de Mitropolitul Vladimir la adresa Patriarhului Kiril și a autorităților bisericești și de stat din Rusia sunt multiple: disprețul față de moldoveni, nesocotirea aspirațiilor naționale, neînțelegerea latinității moldovenilor, ignorarea cererilor de ajutor în criza energetică, nepăsarea față de soarta preoților.

Mitropolitul Vladimir a atras atenția că din cauza lansării războiului contra Ucrainei, legătura cu Moscova ”este echivalentă cu dispariția noastră de pe scena religioasă și socială a țării”.

 » Citeste toata stirea aici

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *