15 / 10 / 2021


Biserica de lemn din satul Urşi, premiată de Comisia Europeană ~ InfoPrut

Biserica de lemn din satul Urşi, judeţul Vâlcea, este marele câştigător al ediţiei 2021 a Premiilor Europene pentru Patrimoniu, câștigând,…

De redactia , in Actualitate Internațional , at 25/09/2021

Biserica de lemn din satul Urşi, judeţul Vâlcea, este marele câştigător al ediţiei 2021 a Premiilor Europene pentru Patrimoniu, câștigând, de asemenea, și Premiul Publicului, informează Reprezentanţa în România a Comisiei Europene, potrivit TVR.

Laureaţii marilor premii şi câştigătorul Premiului Publicului, selectaţi din cele 24 de iniţiative din 18 ţări europene declarate câştigătoare anul acesta, au fost anunţaţi în cadrul unei ceremonii desfăşurate vineri la sediul Fundaţiei Giorgio Cini din Veneţia. Ceremonia este printre punctele culminante ale Summit-ului European pentru patrimoniu cultural 2021 care se desfăşoară între 21-24 septembrie în oraşul italian înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO.
Biserica de lemn din satul Urşi, datând din secolul al XVIII-lea şi care a fost restaurată utilizându-se materiale şi tehnici tradiţionale şi într-o manieră colaborativă, facilitând schimbul de idei şi cunoştinţe între participanţi internaţionali, a fost selectată de către conducerea Europa Nostra la recomandarea unui juriu independent de experţi, să primească unul dintre Marile Premii în valoare de 10.000 de euro, la categoria Conservare.
Biserica de lemn din Urşi a fost, de asemenea, selectată de publicul larg ca cel mai apreciat proiect de patrimoniu din Europa. Aproximativ 7000 de cetăţeni din întreaga Europă au votat online pentru Premiul Publicului prin intermediul site-ului Europa Nostra.
„Acesta este rezultatul unei conservări interdisciplinare realizată exemplar la o biserică de lemn cu pictură murală aflată într-un cadru rural. Realizată din materiale provenite din proximitatea sitului, aceasta este de o deosebită valoare şi frumuseţe”, a declarat juriul.
Biserica de lemn din satul Urşi, cu hramul „Buna Vestire” şi „Arhanghelul Mihail”, a fost construită între anii 1757 şi 1784. Deşi a supravieţuit unui incendiu în 1838, în urma căruia a fost reparată şi decorată cu fresce, biserica a fost ulterior abandonată, după construirea unei noi biserici în sat. La redescoperirea sa în 2007,

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: