13 / 11 / 2024


Biroul șefei de Resurse Umane din Ministerul de Externe a fost sigilat: Își angaja neamurile în MAE – 60m.ro

By editor , in Actualitate , at 24/01/2024

Biroul șefei de Resurse Umane din Ministerul de Externe a fost sigilat, luni, de către Direcţia protecţia informaţiilor clasificate din cadrul instituției.

Potrivit unor surse din organizație, acțiunea are legătură cu organizarea unor concursuri pentru posturi de consul în mandatul fostului ministru Bogdan Lucian Aurescu. În același timp, directoarea biroului de Resurse Umane ar fi fost demisă din funcție.

Potrivit legii, Direcţia cancelarie şi protecţia informaţiilor clasificate reglementează şi coordonează „activitatea de protecţie a informaţiilor naţionale, NATO, UE clasificate privind protecţia juridică, protecţia prin măsuri procedurale, protecţia fizică, protecţia personalului care are acces la informaţiile clasificate ori este desemnat să asigure securitatea acestora şi protecţia surselor generatoare de informaţii”.

Postul de director al Departamentului de Resurse Umane al MAE era ocupat de Florentina Mădălina Gheorghe.

Nemulțumirile din sistem au plecat de la procedura de numire a consulilor.

Pe de o parte, potrivit legii 62 din 2019, privind activitatea consulară, arată la art. 9 alin.3 „consulii generali, șefi ai oficiilor consulare de carieră cu rang de consulat general, sunt numiți la post prin hotărâre a Guvernului, la propunerea ministrului afacerilor externe”.

Altă lege, 269/2013, privind Statutul Corpului diplomatic şi consular al României, la articolul 17, enumeră condițiile pentru admiterea în Corpul diplomatic și Consular al României.

La punctul g) condiția ca persoana care dorește să ajungă diplomat esta că „a absolvit Academia Diplomatică sau a promovat concursul de admitere în Corpul diplomatic şi consular al României, organizat potrivit regulamentului de organizare şi desfăşurare a concursului de admitere în Ministerul Afacerilor Externe”.

Acest concurs este foarte greu de promovat.

Politrucii diplomați

În paralel, MAE și Secretariatul General al Guvernului (SGG) au demarat în martie 2023 o procedură de selectare și numire a consulilor „persoane care nu fac parte din Corpul Diplomatic și Consular al României, propuse de către Secretariatul General al Guvernului”.

La concursul organizat de MAE și SGG, a apărut așa numita „procedură” ce impune candidaților care nu fac parte din Corpul Diplomatic „să aibă experiență managerială relevantă și să aibă o vechime în administrația publică sau în funcție de demnitate publică de cel puțin 10 ani, inclusiv cumulat”. La asta se adaugă un „proiect de mandat”.

Candidații pentru funcțiile de consul care fac parte din Corpul Diplomatic sunt eligibili doar dacă dețin cel puțin gradul de „consilier diplomatic”, precum și o vechime în MAE de cel puțin 10 ani.

Aceste condiții pentru consuli sunt considerate discriminatorii în comparație cu ambasadorii care sunt numiți de președinte, fără a trece prin așa numita „procedură” care se aplică celor care doresc să devină consuli și care nu se regăsește în legea privind activitatea consulară.

 » Citeste toata stirea aici

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *