14 / 06 / 2021


Biologii marini vor să salveze vieți și specii aflate în pericol cu ajutorul dispozitivelor electronice

Folosirea sistematică a dispozitivelor electronice create pentru alungarea rechinilor ar putea salva peste 1.000 de persoane de la a fi…

De Octavian Marius , in Flux de Știri Magazin , at 01/04/2021

Folosirea sistematică a dispozitivelor electronice create pentru alungarea rechinilor ar putea salva peste 1.000 de persoane de la a fi mușcate de superprădător în apele australiene în următoarele cinci decenii, afirmă o echipă de cercetători citată de MSN.

Aceștia au precizat în revista Royal Society Open Science că numărul de decese și persoane rănite grav ar scădea și mai mult dacă dispozitivele ar fi folosite și în alte regiuni unde sunt frecvente atacurile rechinilor.

Echipa de biologi marini a examinat datele privind atacurile rechinilor din ultimii 120 de ani, căutând tipare pentru a vedea cât de frecvente sunt acestea.

Cercetătorii au descoperit că o anumită varianță în „rata mușcăturilor” ar putea fi explicată prin fenomenele El Nino și El Nina.

Cu ajutorul acestei informații ei au modelat efectele climatice viitoare ale fenomenelor și, alături de prognoze privind creșterea populației, au estimat numărul de mușcături care ar putea fi evitate dacă surferii, persoanele care ies la înot și scafandrii ar purta dispozitive electronice care să alunge rechinii.

Modelul acestora a arătat că 1.063 de persoane ar putea scăpa de un potențial atac până în 2066.

„Acest lucru ne-a surprins dată fiind probabilitatea redusă de a fi mușcat – ținând cont de numărul de mușcături raportat la populație – ce există astăzi”, afirmă Corey Bradshaw, profesor de ecologie globală la Universitatea Flinders din Adelaide și autor principal al studiului.

Alte studii anterioare evaluate inter pares (peer-reviewed) au arătat că dispozitivele electronice eficace în alungarea rechinilor reduc riscul de a fi mușcat de aceștia cu până la 60% chiar și în situațiile în care aceștia intră în „modul de prădător” și se apropie de prada vizată în viteză.

Însă nu toate dispozitivele electronice sunt la fel de eficace și cele care funcționează pot la rândul lor să contribuie la crearea unui sentiment fals de siguranță,

 » sursa: hotnews.ro

Comentarii


%d blogeri au apreciat: