23 / 01 / 2022


Bihorul are al 14-lea parlamentar: un deputat condamnat la închisoare cu suspendare în urmă cu 5 ani

Cu toate că, potrivit numărului locuitorilor din judeţ cu drept de vot, circumscripţia electorală nr. 5 Bihor este reprezentată în…

De redactia , in Flux de Știri Magazin , at 14/12/2020

Cu toate că, potrivit numărului locuitorilor din judeţ cu drept de vot, circumscripţia electorală nr. 5 Bihor este reprezentată în Parlamentul României de 13 parlamentari, din care 4 senatori şi 9 deputaţi, bihorenii vor avea în legislatura 2020-2024 un al 14-lea ales.

Este vorba despre deputatul Adrian Miroslav Merka, ales ca reprezentant al Uniunii Democratice a Cehilor şi Slovacilor, al cărei preşedinte şi este, şi care a mai avut până acum alte trei mandate, în legislaturile 2004-2008, 2008-2012 şi 2012-2016, acesta din urmă întrerupt din cauza unei condamnări penale.

În România, potrivit ultimului recensământ, din 2011, trăiesc 17.199 slovaci, reprezentând 0,1% din populaţia ţării, cele mai mari comunităţi fiind în judeţele Arad (1,25% din totalul populaţiei) şi în Bihor, unde reprezintă 1,22% din totalul populaţiei, adică 6.091 persoane.

Condamnat şi reabilitat

Cel de-al treilea mandat i-a fost întrerupt lui Merka în anul 2015, când Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat definitiv la un an şi jumătate de închisoare cu suspendare, găsindu-l vinovat de conflict de interese, acuzaţie pe care procurorii instanţei supreme i-au adus-o deoarece îşi angajase ambii părinţi, cu contracte de muncă, la cabinetul parlamentar, iar aceştia au încasat de la Camera Deputaţilor 39.180 lei. Prin sentinţă, lui Merka i s-a interzis şi exercitarea unei funcţii publice timp de 3 ani.

Potrivit Codului Penal, „fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă sau un afin până la gradul II inclusiv (…) se pedepseşte cu închisoare de 1 la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică (….) Persoana faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării,

 » sursa: ebihoreanul.ro

Comentarii


%d blogeri au apreciat: