26 / 02 / 2024


Biden a ajuns cel mai puțin popular președinte american din istoria recentă – 60m.ro

By editor , in Actualitate , at 25/12/2023

Joe Biden încheie anul cu cel mai prost rating de popularitate înregistrat vreodată de un președinte american în epoca modernă. Potrivit unui sondaj Gallup, doar 39% dintre americani aprobă acțiunile sale. Niciunul dintre predecesorii săi nu a avut un consens atât de mic. Donald Trump a terminat cu un an înaintea alegerilor pentru un posibil al doilea mandat (ceea ce nu s-a întâmplat) cu un rating de popularitate de 45%. Barack Obama în 2011, înainte de a fi reales, avea 43%. Până şi Jimmy Carter în 1979, înainte de a pierde provocarea în fața lui Ronald Reagan, avea un indice mai bun: 54%. Biden se descurcă mai prost decât toţi şi riscă mult la următoarele alegeri prezidențiale. Cel mai probabil rival al său, Donald Trump, îl devansează în toate sondajele. Potrivit ultimului sondaj Reuters/Ipsos de la începutul lunii decembrie, magnatul are cu doua puncte mai mult decât Joe Biden.

Îngrijorat de un declin care pare de neoprit, furios de lipsa de acţiunea a colaboratorilor săi, președintele și-a convocat echipa electorală la Casa Albă (aşa cum a scris şi Washington Post pe 18 decembrie). Cei care au participat la întâlnire au descris furia și uimirea lui Biden, incapabil să înțeleagă de ce numerele în creștere al economiei nu dau un impuls la fel de puternic popularității sale. În trecut s-a spus deseori că inflația era cea care îi îngrijora pe americani. Numai că acum, inflația este sub 3%. Se mai spunea şi că incertitudinea cu privire la muncă alimenta anxietatea. Însă piața muncii este în plină expansiune și, doar în luna noiembrie, economia SUA a creat aproape 200 de mii de noi locuri de muncă. În plus urgența Covid a fost depășită, nimeni nu-și mai amintește impresia proastă a retragerii din Afganistan, iar cele două războaie în desfășurare nu pot avea vreo influenţa asupra consensului politic al unui președinte (de altfel politica externă nu a fost niciodată în topul preocupărilor americanilor). În ceea ce privește imigrația, actualul președinte a confirmat mai mult sau mai puțin majoritatea măsurilor aprobate de Trump și este gata să discute cu republicanii despre o nouă represiune la granița de sud.

De-aici şi furia și uimirea lui Biden. Dacă lucrurile nu stau atât de rău, atunci de ce ratingul său rămâne atat de scăzut? De ce americanii continuă să-i întoarcă spatele? Nu se știe ce răspunsuri i-au fost oferite de către echipa care îl urmărește în campania electorală. Și nici ce se va face pentru a se încerca schimbarea acestei situaţii.

Însă putem găsi câteva ipoteze – în special trei – care pot devoala cauza acestei lipse de popularitate.

Prima își are rădăcinile în istoria sa. Astăzi, Biden este nepopular,

 » Citeste toata stirea aici

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *