15 / 08 / 2022


Benzină pe alese: Bihorenii stabiliți în Ungaria au fost lăsați fără carburant la preț plafonat, deși au și cetățenie maghiară (FOTO)

Atraşi de preţurile mici ale caselor, mii de bihoreni s-au stabilit de peste un deceniu în Artánd, Biharkeresztes, Nagykereki, Bojt,…

De redactia , in Flux de Știri Magazin , at 29/06/2022

Atraşi de preţurile mici ale caselor, mii de bihoreni s-au stabilit de peste un deceniu în Artánd, Biharkeresztes, Nagykereki, Bojt, Told, Peterd, Váncsod şi alte localităţi din estul Ungariei. Sunt transfrontalierii care, deşi locuiesc peste graniţă, continuă să muncească şi să-şi dea copiii la şcoală în România. Majoritatea sunt şi cetăţeni ai statului vecin, paşaportul ungar oferindu-le, până anul trecut, avantajul de a nu trebui să obţină viză pentru Statele Unite.

De o vreme, însă, oamenii constată că autorităţile maghiare îi tratează discriminatoriu: nu au dreptul să cumpere carburanţi la preţ plafonat, pe motiv că nu-şi înmatriculează maşinile în Ungaria. BIHOREANUL a vorbit cu câţiva pentru a vedea cum se descurcă şi a aflat că au trimis Guvernului de la Budapesta o petiţie prin care cer egalitate cu ceilalţi concetăţeni. Măsura „dăunează grav, prejudiciază şi discriminează cetăţenii maghiari şi UE”, acuză ei.

„Visul” ungar, nu pentru toţi

Pe 3 aprilie, partidul de guvernământ din Ungaria zdrobea la urne opoziţia unită, obţinând „o victorie care se vede şi de pe lună”, cum se exprima premierul Orbán Viktor. O parte din rezultat, afirmau analiştii, s-a datorat unor măsuri considerate de unii populiste, de alţii binevenite: plafonarea preţurilor la carburanţi, încă din noiembrie 2021, la 479,90 forinţi/litru atât la benzină, cât şi la motorină (iniţial pentru 3 luni, măsura fiind prelungită ulterior succesiv), precum şi la unele alimente de bază, din februarie anul acesta.

Pe 26 mai, însă, şeful Cancelariei prim-ministrului, Gergely Gulyas, anunţa că de a doua zi intră în vigoare o Hotărâre de Guvern care permite alimentarea cu preţul plafonat doar a autovehiculelor înmatriculate în Ungaria. Motivul invocat? „În Ungaria se poate alimenta cel mai ieftin din toată Europa, ceea ce a dus la un turism al carburanţilor, în special în zona de frontieră,

 » sursa: ebihoreanul.ro

Comentarii


%d blogeri au apreciat: