15 / 06 / 2024


Banca Națională: Economia încetinește peste așteptări și va crește sub potențial. Vor crește taxele – 60m.ro

By editor , in Actualitate , at 22/11/2023

Banca Națională a României trimite semnale clare că se așteaptă la noi majorări de fiscalitate care să reducă deficitul bugetar în perioada următoare, fără să precizeze însă un calendar, în contextul în care economia este așteptată să decelereze „vizibil mai pronunțat” în acest an și să se redreseze „doar ușor” în 2024, când va trece însă pe o poziție de creștere sub potențial.

Majorările de taxe și impozite ce vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024 ar putea fi doar începutul creșterii fiscalității în perioada următoare. BNR menționează în repetate rânduri posibile majorări de taxe care să aducă bani la buget pentru reducerea deficitului, potrivit minutei celei mai recente ședințe de politică monetară. Astfel, deși BNR se așteaptă ca inflația să scadă la 7,5% la finele anului curent, la începutul anului viitor este așteptată o creștere mai rapidă a prețurilor, ca urmare a majorării TVA și a accizelor. Totodată, banca a revizuit prognoza de inflație pentru 2024 la 4,8%, transmite Profit.ro.

„S-a convenit, însă, că balanța riscurilor la adresa evoluției anticipate a inflației induse de factori pe partea ofertei rămâne înclinată în sens ascendent, atât pe termen scurt, cât și pe orizontul mai îndepărtat de timp, date fiind efectele potențial generate de modificările de impozite directe și de eliminarea unor facilități fiscale, precum și posibile majorări suplimentare de taxe reclamate în perspectivă de procesul de consolidare bugetară”, arată BNR în minuta ședinței din 8 noiembrie, când rata cheie a fost menținută la 7% pe an.


Photo of Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

 » Citeste toata stirea aici

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *