24 / 02 / 2024


AUR este solidar cu punctul de vedere al Consiliului Național al Românilor din Ucraina cu privire la noua lege a drepturilor minorităților naționale – 60m.ro

By editor , in Actualitate , at 27/12/2023

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) se solidarizează punctului de vedere exprimat de Consiliul Național al Românilor din Ucraina (CNRU) privind noua lege a drepturilor minorităților naționale adoptată în data de 8 decembrie 2023.

Încă de la începutul lunii, AUR a subliniat că noua lege a minorităților din Ucraina nu îmbunătățește în mod substanțial regimul de care se bucură românii din Ucraina. Cei peste 500.000 de etnici români vor fi supuși în continuare unui proces de asimilare forțată extrem de dur.

Prin legea privind drepturile minorităților naționale din Ucraina, Rada Supremă a „coafat” problema minorității românești, fără a o rezolva în mod real, după cum arată și CNRU care a subliniat că această lege creează doar iluzia unor schimbări în loc să stabilească în mod clar și în măsură deplină drepturile garantate prin Constituție și prin angajamentele internaționale ale Ucrainei.

„AUR a atras atenția în nenumărate rânduri asupra faptului că etnicilor români din Ucraina nu li se permite să învețe în limba română, că nu li se permite să își păstreze identitatea națională. Nici prin noua lege nu se rezolvă aceste probleme după cum arată CNRU, care spune că Ucraina trebuie să revină la conceptul de asigurare a procesului de învățământ în școli, după cum prevăd tratatele bilaterale ucraineano-române, și nu în clase separate.

Legea privind drepturile minorităților naționale este o condiție esențială pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană. Prin legea adoptată în data de 8 decembrie 2023, puterea de la Kiev vrea să păcălească Uniunea Europeană că îndepliniește criteriile cu privire la minoritățile naționale”, a declarat George Simion, președintele AUR.


Photo of Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

 » Citeste toata stirea aici

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *