27 / 01 / 2022


AUR cere intervenția MAE în cazul ucrainizării școlilor românești ~ InfoPrut

Alianța pentru Unirea Românilor cere intervenția Ministerului Afacerilor Externe în privința problemei semnalate de Consiliul Național al Românilor din Ucraina,…

De redactia , in Magazin , at 14/01/2021

Alianța pentru Unirea Românilor cere intervenția Ministerului Afacerilor Externe în privința problemei semnalate de Consiliul Național al Românilor din Ucraina, care reclamă aplicarea abuzivă a cotelor lingvistice ucrainene în școlile cu predare înlimba română și „moldovenească”.

„Nu ne mai putem permite să asistăm nepăsători la procesele de asimilare naturală sau forțată la care sunt supuse milioanele de români din străinătate. România are nevoie de ei, iar implicarea noastră în a-i ajuta reprezintă o datorie constituțională”, a specificat Claudiu Târziu, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara țării din partea AUR.
La recenta audiere a unui grup de ambasadori care vor pleca la post, senatorul AUR a precizat că este esențială deschiderea de negocieri în regim de urgență cu autoritățile din statele în care sunt comunități de români pentru introducerea limbii române în sistemul educațional public.
De asemenea, parlamentarul a subliniat că în cazul în care comunitățile au insuficiente cadre didactice pentru predarea limbii române, atunci statul român le va asigura.
Târziu a mai solicitat MAE o informare trimestrială cu activitățile pe care oficiile diplomatice ale României, ambasadorii și consulii, le desfășoară în beneficiul comunității românești din țara respectivă, raportate la nevoile pe care românii le au în acel spațiu.

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: