21 / 09 / 2021


ATENȚIE la ce cumpărați: Măștile FASHION, ne protejează SAU NU? – NewsAr.ro

Una din 5 măști folosite de români este mască fashion, dar sunt oare acestea eficiente? Ce spun experții de la Asociația…

De redactia , in Actualitate , at 21/10/2020

Una din 5 măști folosite de români este mască fashion, dar sunt oare acestea eficiente? Ce spun experții de la Asociația Pro Consumatori (APC).
Asociația Pro Consumatori (APC), organizație de utilitate publică, membră a Organizației Europene a Consumatorilor (BEUC), cu o activitate neîntreruptă de peste 30 de ani în domeniul apărării drepturilor și intereselor economice ale consumatorilor, atrage atenția Ministerului Sănătății că în România se vând măști de protecție care induc în eroare consumatorii în privința protecției asigurate de aceste produse împotriva SARS-CoV-2.
În actualul context sanitar de creștere alarmantă a numărului de îmbolnăviri cu SARS-CoV-2, fapt care a determinat impunerea purtării măștii de protecție în București și alte orașe mari ale țării, și în spațiile deschise, APC solicită instituțiilor statului român cu atribuții pe zona supravegherii pieței să verifice măștile de protecție respiratorie atât din punct de vedere al etichetării, cât și din punct de vedere al îndeplinirii parametrilor asumați de producător prin intermediul etichetei sau al ambalajului colectiv.
Cu privire la măștile fashion, APC face următoarele precizări pentru consumatori:
–       sunt lavabile, reutilizabile și ajustabile;
–       nu oferă protecție împotriva bacteriilor și virusurilor;
–       oferă protecție doar împotriva inhalării prafului, polenului și stropirii cu picături mari de salivă;
–       nu protejează împotriva Covid-19;
–       nu sunt sterile;
–       nu sunt dispozitive medicale, adică nu îndeplinesc cerințele standardului SR EN 14683:2019;
–       nu sunt echipamente individuale de protecție, adică nu îndeplinesc cerințele standardului SR EN 149:2009.
În ceea ce privește măștile de protecție respiratorie împotriva SARS-CoV-2, APC recomandă consumatorilor să folosească în această perioadă fie măști faciale de uz medical, fie semi-măști filtrante împotriva particulelor. Măștile faciale de uz medical sunt fabricate cu respectarea cerințelor standardului SR EN 14683:2019 și sunt de trei tipuri:
– tip I la care parametrul eficiență de filtrare bacteriană este mai mare sau egal cu 95%;
– tip II la care parametrul eficiență de filtrare bacteriană este mai mare sau egal cu 98%;
– tip II R la care parametrul eficiență de filtrare bacteriană este mai mare sau egal cu 98% (măștile tip II R se deosebesc de cele tip II prin capacitatea acestora de a reține eventualele jeturi de fluide direcționate către acestea, precum și printr-o mai bună respirație).
Semi-măștile filtrante împotriva particulelor sunt fabricate cu respectarea cerințelor standardului SR EN 149:2009 și sunt de trei tipuri:
–       FFP1 unde capacitatea de filtrare pentru particule cu dimensiune medie de 0,3 microni este mai mare sau egală cu 80%,
–       FFP2 unde capacitatea de filtrare pentru particule cu dimensiune medie de 0,3 microni este mai mare sau egală cu 94%,
–       FFP3 unde capacitatea de filtrare pentru particule cu dimensiune medie de 0,3 microni este mai mare sau egală cu 99%.
Vezi studiul complet, aici: https://www.apc-romania.ro

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: