18 / 06 / 2021


Astronomii au obținut în premieră o imagine cu câmpul magnetic al unei găuri negre

În primăvara lui 2019 a fost prezentată prima imagine a unei găuri negre, iar momentul chiar a fost unul istoric,…

De Octavian Marius , in Flux de Știri Magazin , at 25/03/2021

În primăvara lui 2019 a fost prezentată prima imagine a unei găuri negre, iar momentul chiar a fost unul istoric, mai ales că datele de la opt telescoape uriașe de pe patru continente au fost combinate și analizate, ca parte a unui efort uriaș de cercetare. Astronomii au reușit acum să captureze imaginea câmpului magnetic al acestei găuri negre. Cercetătorii spun că acest câmp magnetic ar fi suficient de puternic încât să împingă materia care altfel ar cădea în interiorul găurii și ar trece de punctul fără de întoarcere numit orizontul evenimentelor.

La aproape doi ani de la acea imagine istorică, astronomii de la EHT știu mai multe despre mecanica acelui obiect supermasiv care este de miliarde de ori mai mare decât Soarele, iar cele mai noi descoperiri au fost publicate în The Astrophysical Journal Letters.

Se poate vedea o nouă imagine a obiectului, în lumină polarizată – ca printr-un filtru – permițându-le astronomilor să înțeleagă mai bine procesele fizice din spatele imaginii publicate la 10 aprilie 2019, spune Ivan Marti – Vidal de la EHT.

Polarizarea a scos în evidență structura câmpului magnetic situat la marginea găurii negre și a permis obținerea unei imagini precise a formei sale. Acest câmp magnetic extrem de masiv opune rezistență forței gravitaționale a găurii negre. ”Un oarecare echilibru se produce între cele două forțe, ca într-o luptă, iar până la urmă gravitația iese învingătoare”, explică Frédéric Gueth, astronom în cadrul proiectului EHT.

Gaura neagră se găsește în centrul galaxiei M87 și imaginea este în lumină polarizată, iar această polarizare dezvăluie direcția de mișcare a câmpului magnetic în jurul găurii negre.

Forța magnetică permite ejectarea unor jeturi luminoase cu viteze uriașe, până la distanțe de 5.000 de ani lumină de galaxia în cauză.

Cercetătorii spun că acest câmp magnetic ar fi suficient de puternic încât să împingă materia care altfel ar cădea în interiorul găurii,

 » sursa: hotnews.ro

Comentarii


%d blogeri au apreciat: