19 / 09 / 2021


Astronomii au observat în doar zece zile două coliziuni între o gaură neagră și o stea neutronică

​Astronomii au detectat în premieră coliziuni între o gaură neagră și o stea neutronică, totul fiind cu atât mai special…

De Octavian Marius , in Flux de Știri Magazin , at 30/06/2021

​Astronomii au detectat în premieră coliziuni între o gaură neagră și o stea neutronică, totul fiind cu atât mai special cu cât fenomenul a fost observat de două ori în doar zece zile, în locuri diferite din Univers. Cercetătorii estimau că astfel de ciocniri pot apărea, însă nu știau cât de des. Aceste observații pot să ducă la schimbarea unor idei despre formarea stelelor și galaxiilor.

”Este prima oară când am putut detecta coliziunea dintre o gaură neagră și o stea neutronică oriunde în Univers”, spune Patrick Brady, purtătorul de cuvânt la LIGO Scientific Collaboration.

Detectorul LIGO — Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory este cel cu ajutorul căruia, în toamna lui 2015, au fost observate în premieră undele gravitaționale.

Descoperirea de acum aduce noi informații despre sistemele binare de stele care se găsesc în Univers, dar ridică și o întrebare: de ce nu am descoperit o astfel de pereche în galaxia noastră? Astronomii se așteptau să găsească o stea neutronică ce orbitează în jurul unei găuri negre, însă în aproape jumătate de secol de observații nu au descoperit așa ceva în Calea Lactee.

În trecut a fost detectată coliziunea dintre două găuri negre, dar și dintre două stele neutronice, dar niciodată până acum o ciocnire dintre o stea neutronică și o gaură neagră.

O stea neutronică este un corp format din neutroni extrem de condensați, după explozia unei supernove. Se estimează că o linguriță de material dintr-o stea neutronică ar cântări în jur de 4 miliarde de tone.

Supernova este o explozie luminoasă violentă la capătul existenței unei stele masive. Găurile negre sunt obiecte extrem de dense, cu o forță gravitațională atât de puternică, încât orice obiect care trece la o anumită distanță de ele este captat,

 » sursa: hotnews.ro

Comentarii


%d blogeri au apreciat: