19 / 06 / 2021


Asociaţia Secretarilor de Municipii îi solicită premierului să înceteze cu numirile politice

Asociaţia Secretarilor de Municipii a adresat o petiţie prim-ministrului Florin Cîţu şi ministrului Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Administraţiei Cseke Attila,…

De redactia , in Actualitate , at 21/02/2021

Asociaţia Secretarilor de Municipii a adresat o petiţie prim-ministrului Florin Cîţu şi ministrului Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Administraţiei Cseke Attila, referitoare la intenţia de a transforma funcţia publică de secretar general al unităţii administrativ teritoriale (SG UAT), din ”funcţie publică de conducere specifică în funcţie numită, cu mandat limitat la maxim 6 ani, reînnoit la 3 ani”, solicitând ”încetarea de îndată a unor astfel de demersuri care vor destabiliza, cu siguranţă, administraţia publica locală şi vor încălca principiile funcţiei publice: stabilitate şi legalitate”. Petiţia este lansată în condiţiile în care premierul şi-a anunţat intenţia de a discuta acest subiect în şedinţa de luni a coaliţiei, în contextul reformei din administraţia publică.

”Secretarii Generali ai Municipiilor din România dezaprobă demersurile neconstituţionale şi neprincipiale cu privire la introducerea oricărui fel de mandat,  limitat în timp, pentru Secretarii Generali ai U.A.T. -urilor din România. Intenţia dumneavoastră, Domnule Premier, va avea ca urmare destabilizarea funcţiei  publice de Secretar General, încălcarea principiilor legale şi morale (profesionalism, imparţialitate şi independenţă, libertatea gândirii şi a exprimării, prioritatea interesului public, supremaţia Constituţiei şi a Legii, asigurarea egalităţii de tratament a cetăţenilor), principii pe care o funcţie condiţionată politic le face  aproape imposibil de garantat”, afirmă reprezentanţii secretarilor de municipii.

În opinia lor, ”este profund ingrijorătoare şi de-a dreptul dezamăgitoare” declaraţia prin care premierul îşi asumă intenţia de a transforma funcţia publică de Secretar General al unităţii administrativ teritoriale din funcţie publică de conducere specifică în funcţie numită, am adăuga politic, cu mandat limitat la maxim 6 ani, reînnoit la 3 ani.

”Cu atât mai mult cu cât, după modificări legislative indelungate, prin  Codul Administrativ, s-a reuşit transformarea funcţiei publice a Secretarului General în  funcţie publică de conducere specifică,  dând un  caracter de stabilitate şi profesionalism, în concordanţă cu rolul deosebit al acesteia – garant al legalităţii în administraţia publică locală,

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: