23 / 06 / 2021


Asociația Crescătorilor de Bazna și Mangalița Arad cere sprijinul Comisiei Europene, cu privire la eradicarea PPA

Asociația Crescătorilor de Suine Autohtone Bazna și Mangalița (ACSABM) cu sediul în Arad atrage atenția că vectorul principal al răspândirii…

De redactia , in Actualitate Flux de Știri , at 21/02/2021

mangalita 62932200Asociația Crescătorilor de Suine Autohtone Bazna și Mangalița (ACSABM) cu sediul în Arad atrage atenția că vectorul principal al răspândirii pestei porcine africane PPA în populațiile de porci din gospodăriile oamenilor și din fermele din România îl reprezintă mistreții. De aceea asociația solicită autorității competente și organizațiilor de vânători să declanșeze cât mai grabnic campania de vânătoarea pentru a reduce numărul mistreților. În această problemă dificilă care a adus pierderi economice enorme crescătorilor de porci și le-a blocat activitatea, asociația a cerut și sprijinul Uniunii Europene.

Trebuie respectate măsurile stricte de biosecuritate!

În scrisoarea trimisă Comisiei Europene se arată: ”Susținem și cerem cu vehemență respectarea recomandărilor UE potrivit căror practicile de gestionare a mistreților ar trebui să vizeze reducerea populației de mistreți ca densitate în toate zonele. Prevenirea îmbolnăvirii cu PPA a suinelor domestice se poate realiza doar prin aplicarea strictă a măsurilor de biosecuritate atât la femele de creștere a suinelor, cât și la populația de mistreți care joacă un rol important în răspândirea și menținerea PPA. S-a dovedit încă din anul 2018 că datorită suprapopulării mediului silvatic cu mistreți duce la infectarea culturilor agricole, răspândirea bolii prin contactul factorului uman cu mistreții bolnavi, precum și cu cadavrele lor din păduri sau locurile și obiectele infectate de acestea. Așa cum se specifică în anexa II 7 EFSA Journal 2018; 16 (11): 5494 , gestionarea mistreților necesită cooperarea veterinarilor  cu servicii efectuate de alte părți interesate, cum ar fi organele de management forestier, de mediu, autoritățile și vânătorii și este esențială atât pentru prevenirea, cât și pentru depistarea precoce și controlul acestora”. Crescătorii de Mangalița și Bazna atenționează că pentru managementul mistreților trebuie încheiate parteneriate public – private pentru a se reuși atingerea obiectivelor de reducere a populației de animale, iar vânătorii vor fi o parte a planului strategic.

 » sursa:ziuadevest.ro

Comentarii


%d blogeri au apreciat: