05 / 07 / 2022


„Arta scrisului de mână”, expoziție inaugurată la Biblioteca Națională din Chișinău ~ InfoPrut

Manuscrise originale și facsimile din secolele XVI-XX și documente scrise pe pergament din epoca lui Ștefan cel Mare au fost…

De redactia , in Actualitate Internațional , at 23/01/2021

Manuscrise originale și facsimile din secolele XVI-XX și documente scrise pe pergament din epoca lui Ștefan cel Mare au fost prezentate în spațiul expozițional al Muzeului Cărții al Bibliotecii Naționale. Vernisajul are loc cu ocazia Zilei Internaționale a Scrisului de Mână și va face parte din circuitul de vizitare al bibliotecii până în luna iunie a acestui an, în mod gratuit, transmite IPN.

Potrivit Elenei Pintilei, directoare a Bibliotecii Naționale, Ziua Internațională a Scrisului de Mână este marcată „pentru a ne aminti despre frumusețea și unicitatea scrisului de mână, care deja devine o raritate în epoca tehnologiilor informaționale”.
Evenimentul este unul educativ și reunește, pentru prima dată, adevărate opere de artă realizate de caligrafi medievali, care se păstrează în colecțiile de patrimoniu ale Bibliotecii Naționale și în colecțiile Agenției Naționale a Arhivelor.
„Avem un exponat din timpul domnitorului Petru Rareş, din 1546. În gramotă putem desluşi cuvântul mitropolitul sau gradişte. Pe timpuri nu se puneau semnele de punctuaţie şi foarte rar se puneau spaţiile între cuvinte. De aceea cu ochiul liber nu sunt descifrabile”, a spus Veronica Cosovan, şefa Secţie a Bibliotecii Naţionale, pentru TVR Moldova.
Directoarea Agenției Naționale a Arhivelor, Elena Frumosu, a relatat că sunt expuse hrisoave domnești, documente de familie, zapise. Sunt documente întocmite după 1858 cu grafie latină, de o valoare inestimabilă și care au nevoie de restaurare. În context, aceasta a făcut un apel la persoanele care ar putea să acorde ajutor la restaurarea acestor documente.
Conceptul expoziției a venit de la ideea de a pune în valoare diferite tipuri de scrieri care au marcat istoria cărții, în general, și stilurile care s-au regăsit și în arealul românesc, a precizat șefa Serviciului Carte Veche și Rară de la BNRM, Veronica Cosovan. A fost expusă o reproducere a primului alfabet– alfabetul fenician.

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: