26 / 11 / 2022


Arheologii prahoveni au descoperit un nou tumul din Epoca Bronzului în care a fost înhumat un copil

Un tumul datând de la începutul Epocii Bronzului în care era îngropat un copil a fost descoperit de arheologii prahoveni…

De Octavian Marius , in Flux de Știri Magazin , at 13/10/2021

Un tumul datând de la începutul Epocii Bronzului în care era îngropat un copil a fost descoperit de arheologii prahoveni pe raza localităţii Târgşoru Nou, zeci de astfel de situri fiind cercetate în ultima perioadă în judeţ ca urmare a dezvoltării zonei aflate la nord de municipiul Ploieşti, relatează Agerpres.

Conform unei informări postate luni pe pagina de Facebook a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, instituţia este deţinătoarea celui mai important patrimoniu legat de acest fenomen funerar.

„Având forma unor movile cu înălţimi cuprinse între 1-5 metri, tumulii sunt prezenţe vizibile în peisajul de câmpie aflat de o parte şi de alta a şoselei care leagă Ploieştiul de Câmpina. Aceste construcţii sunt morminte funerare ridicate în Epoca Bronzului într-o perioadă aflată între 3300 şi 2500 î. Hr.”, explică postarea.

„În judeţul Prahova sunt identificaţi peste 600 de tumuli dispuşi atât în bazinul râului Prahova (SV judeţului), cât şi în al râului Cricovul Sărat (SE judeţului). (…) În ultima perioadă, datorită dezvoltării zonei aflate la nord de municipiul Ploieşti, au fost cercetate 30 de astfel de situri dispuse pe raza localităţilor Ariceştii Rahtivani, Păuleşti, Blejoi, Ploieşti, Târgşoru Nou, Târgşoru Vechi, Nedelea, Strejnicu. Au fost descoperite numeroase morminte cu inventare spectaculoase, instituţia din Ploieşti fiind deţinătoarea celui mai important patrimoniu legat de acest fenomen funerar”, precizează sursa citată.

La începutul toamnei, o echipă coordonată de către cercetătorul Alin Frînculeasa de la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova a derulat cercetări arheologice pe raza localităţii Târgşoru Nou, comuna Ariceştii Rahtivani. Astfel, a fost cercetat în regim de săpătură arheologică preventivă un tumul construit din pământ, datând de la începutul Epocii Bronzului (aproximativ 2850-2600 î.Hr.).

Tumulul de la Târgşoru Nou avea diametrul de aproximativ 30 de metri şi înălţimea de circa un metru,

 » sursa: hotnews.ro

Comentarii


%d blogeri au apreciat: