19 / 06 / 2021


Arestarea lui Navalnîi: UE îl trimite pe Josep Borrell la Moscova şi preconizează sancţiuni

Europenii au decis luni să-l trimită la Moscova, la începutul lui februarie, pe Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri…

De redactia , in Actualitate Flux de Știri Internațional , at 26/01/2021

Europenii au decis luni să-l trimită la Moscova, la începutul lui februarie, pe Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, Josep Borrell, şi preconizează să adopte sancţiuni dacă preşedintele rus Vladimir Putin va continua reprimarea opoziţiei, au declarat pentru AFP mai multe surse diplomatice, citează Agerpres.

Josep Borrell

„Josep Borrell se va deplasa la Moscova la începutul lui februarie pentru a transmite un mesaj clar din partea UE şi el va da raportul în legătură cu situaţia din Rusia în timpul următoarei reuniuni a miniştrilor de externe ai ţărilor din UE, pe 22 februarie”, a explicat unul dintre aceşti diplomaţi.

UE cere eliberarea imediată a opozantului rus Aleksei Navalnîi şi a susţinătorilor săi arestaţi în timpul manifestaţiilor de sâmbătă din Rusia. Adoptarea de sancţiuni a fost discutată luni de miniştrii afacerilor externe ai ţărilor din UE, însă ei au decis că este „prematur” să se recurgă la această opţiune, a subliniat unul dintre ei. „Sancţiunile sunt un instrument util, însă trebuie să aşteptăm să vedem ce se întâmplă la Moscova”, a adăugat un alt diplomat.

„UE trebuie să trimită un mesaj foarte clar şi hotărât pentru a transmite că aceasta nu este acceptabil. Avem un regim de sancţiuni pentru încălcări ale drepturilor omului şi cred că trebuie utilizat”, a susţinut luni dimineaţa şeful diplomaţiei lituaniene, Gabrielus Landsbergis.

Sâmbătă, Borrell a condamnat „arestările în masă” şi „utilizarea disproporţionată a forţei” în timpul protestelor din Rusia care cereau eliberarea lui Aleksei Navalnîi.

„Principiile statului de drept trebuie de asemenea să se aplice în Rusia şi aşteptăm ca cei care au manifestat paşnic şi pentru arestarea cărora nu a existat niciun motiv să fie eliberaţi imediat”, a insistat şeful diplomaţiei germane Heiko Maas.

 » sursa: www.replicaonline.ro

Comentarii


%d blogeri au apreciat: