22 / 09 / 2021


Ansamblul Monumental Coșna devine Ansamblul Memorial Internațional Coșna!

Ansamblul Monumental Cosna a fost realizat în anul 2019 a fost inaugurat în data de 05 Octombrie 2019. În acest…

De redactia , in Magazin , at 04/11/2020

Ansamblul Monumental Cosna a fost realizat în anul 2019 a fost inaugurat în data de 05 Octombrie 2019. În acest an, în data de 21 Octombrie 2020 având loc primul ceremonial militar-religios în aceasta locație încărcată de istorie, dealul Cosna – cota 789 fiind cunoscută că ultima redută în fața năvălirii inamicului cotropitor și pavăza care a asigurat întregirea națională. Este cea mai mare operă comemorativă de război realizată în România în ultimile decenii, exclusiv cu finanțare privată și voluntariat! Initiatorul proiectului: Asociatia Prospectorii Istoriei & Asociatia Regimentul 15 Infanterie Parteneri: Muzeul Militar „Regele Ferdinand I” – filiala Iasi, reprezentata prin dl. col (r) Dan Prisacaru; Primaria comunei Pargaresti.

Luni 2 Noiembrie 2020 a avut loc la Primăria Comunei Pârgărești, o ședință a membrilor Grupului de Acțiune “Coșna”, în care s-au stabilit planurile de dezvoltare a Ansamblului Monumental Coșna pentru anul 2021. S-a decis în unanimitate realizarea primului pas important pentru transformarea “Ansamblului Monumental Coșna” în “Ansamblul Memorial International Coșna”, astfel: – realizarea unui monument distinct și a unei placi comemorative în incinta actuala a Ansamblului Monumental Coșna, dedicate tuturor ostașilor care au căzut în sectorul de luptă, indiferent de naționalitate; – amplasarea a încă doua catarge, simetric fata de cele doua deja existente. Pe unul din aceste catarge va fi amplasat steagul Uniunii Europene; – dezvoltarea sistemului de supraveghere și realizarea unui sistem de iluminat la Ansamblul Monumental Coșna; – realizarea în teren a unei arii de protecție a monumentului prin împrejmuirea acestuia și amenajare peisagistică; – începerea unor demersuri de reprezentare la nivel international, în cadrul ceremoniilor militare anuale care vor avea loc la Ansamblul Monumental Coșna (în afara de Romania și Franța); – amplasarea a două tunuri în incinta Ansamblului Monumental Coșna.

Toate aceste prerogative se vor realiza în funcție de sursele de finanțare care se vor identifica la momentul începerii proiectului.

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: