23 / 04 / 2024


Analiză: Limba „moldovenească” nu a dispărut din Ucraina ~ InfoPrut

By redactia , in Magazin , at 27/10/2023

Nu există nicio decizie oficială a Ucrainei privind renunțarea la așa-zisa „limbă moldovenească”. Concluzia a fost subliniată într-o analiză Sinopsis, autorul menționând că discursul „triumfalist al premierului Marcel Ciolacu” este unul politicianist.
Premierul Marcel Ciolacu a participat la prima ședință comună a guvernelor României și Ucrainei. Dincolo de condamnarea agresiunii ruse și reafirmarea susținerii politice și militare a Ucrainei de către România, cei doi șefi de guvern au convenit și asupra semnării unor acorduri bilaterale, preponderent economice.
Totuși, în declarațiile sale de presă, premierul Marcel Ciolacu a accentuat preponderent doar un aspect: că în Ucraina nu mai există „limbă moldovenească”.
Redăm mai jos o parte din analiză:
Unde greșește premierul român?
De fapt, la o analiză atentă, declarațiile premierului Ciolacu că ”de acum, în Ucraina nu mai există limbă moldovenească„ și că Ucraina va modifica legislația în ce privește drepturile minorităților astfel încât aceasta să fie ”în oglindă” cu cea din România sunt mai curând triumfaliste, politice și nu întru totul posibile în realitate.
Întâi de toate, acum Kievul doar și-a asumat faptul că va lua măsurile necesare pentru a renunța la recunoașterea ”limbii moldovenești”.
Comunicatul final al Cabinetului de Miniștri al Ucrainei o spune clar: ”(Cei doi premieri) au luat în considerare că limba de stat a Republicii Moldova este limba română; bazându-se pe discuțiile productive dintre președinții Ucrainei și României (București, 10 octombrie 2023), partea română salută decizia Guvernului Ucrainei de a soluționa urgent problema artificială a diferențierii dintre limba română și “limba moldovenească” prin implementarea măsurilor practice corespunzătoare, ținând cont de toate aspectele legale relevante”.
Implementarea măsurilor practice va fi un proces complex, care presupune o lege promulgată de către Rada de la Kiev, apoi modificarea sau adoptarea a numeroase acte juridice, îndeosebi din domeniul educației. Ne-recunoașterea de către Ucraina a așa numitei ”limbi moldovenești” are întâi de toate o importanță simbolică.

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *