22 / 01 / 2022


Analist politic, despre alegerile din R. Moldova: Maia Sandu poate câștiga fără voturile de la Renato Usatîi ~ InfoPrut

Punct.News a stat de vorbă cu analistul politic Dan Nicu, Associate Expert at Laboratory of Initiatives for Development Moldova, un…

De redactia , in Opinii , at 24/11/2020

Punct.News a stat de vorbă cu analistul politic Dan Nicu, Associate Expert at Laboratory of Initiatives for Development Moldova, un fin cunoscător al realităților de dincolo de Prut, despre alegerile din Republica Moldova.

„Maia Sandu are șanse de a câștiga în turul II chiar fără să aibă nevoie de voturi de la candidații Renato Usatîi (Partidul Nostru) și Violeta Ivanov (Partidul Șor), ale căror electorate sunt asociate preponderent cu orientarea (geo)politică pro-rusă. Însă staff-ul dumneaei de campanie a hotărât să nu riște cu aceste șanse, motiv pentru care Maia Sandu a început să dea și interviuri în limba rusă, venind cu un mesaj de unificare a societății în jurul unor deziderate comune tuturor cetățenilor, indiferent de etnie și limba pe care o vorbesc, precum lupta împotriva corupției, atragerea investițiilor străine, dezvoltarea economiei”, spune Dan Nicu în interviul acorat Punct.News.
Ioan Gorun: Pe ce alianțe politice mizează fiecare candidat? Este Usatii atat de important pentru aceste alegeri și care este poziția lui reală dincolo de declarații?
Dan Nicu: Candidatul Maia Sandu mizează în primul rând pe electoratul numit în mod convențional ”de dreapta” sau ”de centru-dreapta”, care în turul I a susținut-o masiv. Pe lângă propriii votanți, peste 36%, dumneaei mai poate conta, aparent, pe voturile celorlalți candidați pro-occidentali – Andrei Năstase, Octavian Țîcu, Tudor Deliu și Dorin Chirtoacă. Cumulat, cei patru au reușit să obțină 8% din voturi și au făcut cu toții apel la propriii votanți să o susțină pe Maia Sandu.
O altă sursă de creștere a numărului de voturi în favoarea Maiei Sandu o constituie cetățenii moldoveni din afara granițelor, care par dispuși să se mobilizeze suplimentar în turul II, chiar dacă în turul I au stabilit un record absolut de prezență – aproape 150.000 de persoane. Și nu în ultimul rând,

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: