18 / 06 / 2021


Analist de la Chișinău: Alegerile parlamentare anticipate sunt la un pas

Dacă desemnarea lui Igor Grosu urmărește alt scop decât formarea unui guvern funcțional, cu împuterniciri depline, e momentul ca rolul…

De redactia , in Opinii , at 20/03/2021

Dacă desemnarea lui Igor Grosu urmărește alt scop decât formarea unui guvern funcțional, cu împuterniciri depline, e momentul ca rolul lui să fie revăzut. De această părere este analistul politic Nicolae Negru, care a subliniat într-un editorial pentru presa de la Chișinău, că uneori, soluția salvatoare e dictată de circumstanțe. 
Potrivit sursei, creșterea vertiginoasă a numărului de victime în pandemie și starea gravă a economiei îi oferă Maiei Sandu motive serioase de modificare a strategiei sale politice.
„Căci scopul alegerilor parlamentare anticipate imediate, cu orice preț, începe să semene a obsesie, reflectând o inerție a campaniei electorale prezidențiale și nu corespunde nu numai gradului de evoluție a pandemiei și declinului economic, ci și raportului de forțe în Parlament, de care raport nu se poate face abstracție, decât pășind peste Constituție. La coborârea cu picioarele pe pământ îndeamnă și mesajele partenerilor strategici, SUA, UE, care au dat de înțeles că alegerile anticipate pot fi declanșate doar respectându-se statul de drept, menținându-ne în cadrul constituțional existent.
Nu e exclus că Maia Sandu s-a împăcat deja cu ideea unui guvern anticriză, pe un termen limitat, care să pregătească și desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate. Faptul că printre prioritățile anunțate de candidatul desemnat Igor Grosu, „declanșarea alegerilor anticipate” figurează la coadă, după „lupta eficientă cu criza pandemică și economică” și „curățarea rapidă de scheme și corupți a instituțiilor, agențiilor și întreprinderilor de stat și cu participare de stat”, ar sugera o ordine nouă a priorităților și în capul Maiei Sandu.
Oricum, ea poate fi silită să accepte formarea unui guvern de tranziție, fracțiunile și grupurile parlamentare au ocazia să se „răzbune” pe ea acordând vot de încredere Guvernului PAS. Câștigul de imagine ar fi al tuturor! Liderii noștri politici ar demonstra că mai sunt capabili să ia decizii raționale, în interes general.

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: