15 / 06 / 2024


ANAF protejează un grup infracțional cu datorii de peste 100 de milioane de euro la bugetul de stat – 60m.ro

By editor , in Actualitate , at 04/11/2023

Curtea de Conturi acuză că o instituție a statului protejează un grup de firme care „evită sistematic plata obligațiilor fiscale”. Companiile au acumulat datorii la stat care depășesc suma de 100 de milioane de euro.

Potrivit reprezentanților Curții de Conturi, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), prin Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC), nu și-a îndeplinit atribuțiile de a face verificări serioase la firmele respective care au acumulat datorii către bugetul de stat de peste 100 de milioane de euro.

Concluzia celor de la Curtea de Conturi există și într-un raport obținut de newsonline.ro, finalizat în setembrie 2023. În documentul respectiv este descris modul în care DGAMC s-a ocupat de acest caz, în urma solicitării din 2021 a Curții de Conturi de a face un control la grupul de interese care prejudiciază bugetul de stat.

Rotact Bev SRL este o societate aflată în gestiunea Direcției de Mari Contribuabili, pe care Curtea de Conturi a verificat-o și a descoperit nereguli. Societatea face parte dintr-un grup de firme care acționează în industria alcoolului și în spatele cărora sunt omul de afaceri din Iași, Vasile Ciaușu, și partenerul lui, Cătălin Bucura. Acesta din urmă e urmărit penal de DNA din 2016. În 2022, la final, doar firma Rotact Bev acumulase datorii la stat de aproape 49 de milioane de euro.

Instituția condusă de Mihai Busuioc a făcut referire, în cazul grupului de interese menționat mai sus, la existența unor ”indicii rezonabile de participare într-un posibil circuit de evaziune, cu implicații majore asupra economiei bugetare”.

”Din analiza partenerilor de afaceri ai contribuabilului ROTACT GRUP SRL se remarcă livrarea unor volume mari de produse sau servicii cu un număr restrâns de parteneri comerciali din România: Wine Solutions Brand SRL (…), Wine Solutions Network SRL (…) , Vivinco VNO SRL (…), Vinicola Rowine (Murfatlar) (…), Murfatlar Romania SA (…), Violeta Consult SRL (…), The Winedepot SRL (…), Ovidius Mercado SRL (…), Fepra International SA (…), GCC Glass SRL (…), Rotinad Global Logistics Srl (…), Walcris Concept SRL (…) și totodată participarea asociaților/administratorilor ROTACT BEV într-un număr mare de societăți comerciale (de ordinul zecilor) conform istoricului generat de Oficiul Registrului Comerțului, cu schimbarea frecventă a structurii acționariatului respectiv a conducerilor acestor societăți comerciale, existând indicii rezonabile de participare într-un posibil circuit de evaziune, cu implicații majore asupra economiei bugetare. Existența grupului de interese și funcționarea acestuia este probată prin contractele de vânzare-cumpărare prezentate ce dovedeau faptul că unul dintre clienții principali este VIVINCO VNO SRL, iar solidaritatea acestor firme este dovedită de plata obligațiilor fiscale în contul ROTACT GRUP SRL de către WINE SOLUTIONS BRAND SRL, CREDIT BURG SRL ce a fost efectuată ori de câte ori s-a ajuns în situația executării silite a scrisorii de garanție emise,

 » Citeste toata stirea aici

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *