19 / 06 / 2021


Amenzi de până la 2% din cifra de afaceri pentru neimplementarea măsurilor minimale de securitate informatică în companii

Companiile care trebuiau să se înregistreze ca operatori de servicii esenţiale până la finele anului trecut şi nu au făcut-o…

De redactia , in Flux de Știri Magazin , at 24/02/2021

Companiile care trebuiau să se înregistreze ca operatori de servicii esenţiale până la finele anului trecut şi nu au făcut-o sunt pasibile de amenzi între 0,5 şi 2% din cifra de afaceri! Nu este cazul de panică, însă: până în luna iunie aceste firme au posibilitatea să intre în legalitate. În sprijinul lor vine compania orădeană HELION SECURITY, specializată în servicii de securitate informatică, singura din judeţ care deţine Aviz de Securitate Industrială emis de ORNISS pentru acces la informaţii secret de stat. Vezi mai jos ce trebuie să faci!

Ce este Directiva NIS

Legea nr. 362/2018 privind asigurarea unui nivel comun ridicat de securitate a reţelelor şi sistemelor informatice a intrat în vigoare de la 12 ianuarie 2019, transpunând în practică aşa-numita Directivă NIS (Directiva (UE) 2016/1148 a Parlamentului European şi a Consiliului din 6 iulie 2016 privind măsuri pentru un nivel comun ridicat de securitate a reţelelor şi a sistemelor informatice în Uniune).

Între altele, actul normativ are drept scop creşterea nivelului de pregătire a statelor UE pentru a face faţă incidentelor de securitate informatică, stabilirea de măsuri şi cerinţe pentru asigurarea efectivă a securităţii, şi stabileşte clar cerinţe de notificare a incidentelor către Autoritatea Naţională pentru Securitatea Reţelelor şi Sistemelor informatice (ANSRSI). De asemenea, actul normativ desemnează Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică – CERT-RO ca autoritate naţională cu atribuţii de reglementare, supraveghere şi control.

De ce vorbim despre asta?

Guvernul României a aprobat două Hotărâri de Guvern privind lista serviciilor esenţiale şi pragurile pentru determinarea efectului perturbator al incidentelor din reţelele şi sistemele informaţionale ale operatorilor de servicii esenţiale, care au intrat în vigoare la 17 noiembrie 2020.

Astfel, până la această dată, operatorii de servicii esenţiale trebuiau să parcurgă un proces de înregistrare la Autoritatea Naţională NIS din cadrul CERT-RO.

 » sursa: ebihoreanul.ro

Comentarii


%d blogeri au apreciat: