13 / 07 / 2024


Ambasadorul Ucrainei la Chișinău: Vom răspunde la orice solicitare de ajutor în cazul în care vor apărea complicații în problema transnistreană ~ InfoPrut

By redactia , in Opinii , at 19/02/2024

Ucraina este dispusă să ofere, la solicitare, orice fel de ajutor Chișinăului în cazul în care vor apărea complicații în problema transnistreană, a declarat ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Marko Shevcenko, potrivit Deutsche Welle.
„Dacă o atare necesitate va apărea, Ucraina va reacționa prompt la primul demers oficial al Guvernului de la Chișinău. Ucraina respectă integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova și nu va lua unilateral decizii în privința Transnistriei. În ceea ce privește reglementarea transnistreană, Kievul își va coordona toate acțiunile cu Chișinăul”, a subliniat diplomatul ucrainean.
De asemenea, Marko Shevcenko a reafirmat că formatul „5+2” (cu participarea OSCE, Rusiei, Ucrainei, Chișinăului și Tiraspolului + UE și SUA ca observatori), creat pentru soluționarea conflictului transnistrean, nu mai poate funcționa, pentru că „Ucraina nu se va mai așeza niciodată la aceeași masă de negocieri cu Rusia agresoare”.
„Când s-a început războiul, percepția noastră în raport cu Transnistria s-a modificat. Regiunea transnistreană nu mai este doar problema Republicii Moldova, dar este o amenințare de securitate și pentru Ucraina. Și noi suntem pregătiți pentru toate evoluțiile posibile pe acest flanc. Pentru Ucraina, regiunea transnistreană este un spațiu care adăpostește militari ruși. În plus, acolo este așa-zisa „armată transnistreană”, un depozit uriaș de armament și, tot acolo, activează liber serviciile secrete ruse. Pentru Ucraina, toate acestea reprezintă un potențial pericol. Acum acest pericol este mai mult teoretic. O evoluție militară nu este în interesul Tiraspolului în acest moment. Dar nu se știe dacă cei de la Tiraspol ar rămâne autonomi în cazul în care Moscova le-ar cere să genereze un nou focar”, a mai menționat ambasadorul.
Potrivit lui, Ucraina a închis cu tancuri segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene din prima zi a invaziei ruse, pentru a se asigura că nu va fi atacată de pe acest flanc de către militarii ruși care staționează ilegal în regiune.

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *