14 / 06 / 2021


Ambasadorul SUA la Chișinău: Politicienii și infractorii corupți nu mai pot dicta cursul R. Moldova

Să fim sinceri. Democrațiile sunt fragile, iar tranzițiile democratice sunt adesea dezordonate. Republica Moldova se află într-o altă criză politică,…

De redactia , in Actualitate Internațional , at 11/03/2021

Să fim sinceri. Democrațiile sunt fragile, iar tranzițiile democratice sunt adesea dezordonate. Republica Moldova se află într-o altă criză politică, una care împiedică eforturile de abordare eficientă a efectelor devastatoare ale pandemiei globale COVID-19 și crizei economice. Însă Republica Moldova nu este singura. 
Democrația este amenințată peste tot, inclusiv în Statele Unite. Vara trecută, milioane de oameni au ieșit în stradă în Statele Unite pentru a cere dreptate și egalitate rasială. Ca afro-american, înțeleg bine această moștenire și calea lungă ce ne stă în față. Iar în ianuarie, am fost cu toții șocați de asediul violent al Capitoliului, inima centrului guvernului SUA, pentru a împiedica transferul pașnic al puterii.
Chiar și după mai bine de 200 de ani, Statele Unite încă învață din greșelile proprii. După cum a spus recent secretarul de stat Blinken: „Nu ne ignorăm propriile eșecuri… și nici nu încercăm să le măturăm sub covor pretinzând că nu există. Le confruntăm deschis pentru ca lumea să le vadă. Este dureros. Uneori este urât. Dar astfel facem progrese. ”
Noi încă mai luptăm pentru a aborda inegalitățile, pentru a dezvălui dezinformarea și a împiedica eforturile celor care încearcă să slăbească instituțiile noastre și să ne polarizeze societatea. Și, ca și Republica Moldova, ne străduim, de asemenea, să abordăm crizele urgente de sănătate și cele economice provocate de această teribilă pandemie.
În ciuda acestor provocări semnificative, sunt convins că Statele Unite și Republica Moldova vor depăși crizele și vor fi mai puternice ca înainte. Pe durata mandatului meu aici, am văzut ce poate realiza determinarea și spiritul poporului Republicii Moldova. Acum aproape doi ani, cetățenii Moldovei și-au scăpat țara de un temut oligarh. Multe instituții de stat, inclusiv Curtea Constituțională, care au fost odată capturate, își exercită acum independența și lucrează pentru binele poporului și nu a intereselor egoiste și corupte.

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: