26 / 05 / 2024


Ambasadorul Jānis Mažeiks: Bruxellesul își dorește ca R. Moldova să adere la UE ca un stat reintegrat, împreună cu regiunea transnistreană

By redactia , in Actualitate Internațional , at 11/04/2024

Bruxellesul își dorește ca Republica Moldova să adere la UE ca un stat reintegrat, împreună cu regiunea transnistreană. Declarația a fost făcută de Jānis Mažeiks, ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău. 
Potrivit diplomatului, Guvernul de la Chișinău este singurul partener de negocieri al Uniunii Europene.
„Pentru noi, există un singur partener de negocieri. Acesta este Guvernul de la Chișinău. Și avem o singură R. Moldova în granițele ei recunoscute internațional. Este în interesul nostru ca R. Moldova să intre în UE reintegrată, cu Transnistria. Totodată, nu vrem ca statul să fie prinsă în chingile angajamentelor politice. Putem accepta ca mai întâi să aibă loc aderarea malului drept, teritoriu controlat de conducerea constituțională, urmând apoi reunificarea cu malul stâng. Dar aceasta este o opțiune nedorită”, a explicat Jānis Mažeiks pentru presa din Ucraina.
El a mai remarcat că Republica Moldova are șanse reale să adere la Uniunea Europeană până în 2030, dacă autoritățile de la Chișinău vor menține un ritm accelerat al reformelor.
„În ceea ce privește aderarea până în 2030 – acesta este un obiectiv foarte ambițios, pentru că acum suntem în 2024. Conducerea UE a spus că este pregătită pentru extindere până în 2030. Dacă R. Moldova va menține acest ritm accelerat al reformelor, la fel ca în ultimii doi ani, cred că aderarea la UE până în anul 2030 e posibilă”, a menționat ambasadorul UE la Chișinău.
Diplomatul european a mai spus că autoritățile de la Kiev, dar și cele de la Chișinău trebuie să-și intensifice eforturile pentru reformarea justiției și alinierea la standardele europene.

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *