17 / 04 / 2024


Alina, unde e Arsene? – 60m.ro

By editor , in Actualitate , at 19/11/2023

Legea fugarilor e undeva prin Senat și mai are un drum lung de parcurs până la promulgare. Între timp, oameni politici, foști ofițeri de informații și afaceriști se sustrag executării pedepsei, arătând cât de fragil și corupt e în continuare sistemul de justiție din România.

Au trecut două săptămâni de când ministrul Justiției anunța că fostul lider PSD va fi adus în țară, în câteva ore. Oficialul afirma cu satisfacție în data de 4 noiembrie că fugarul Arsene, fost președinte al Consiliului Județean Neamț, va fi, în sfârșit, extrădat, în urma deciziei Curții de Casație din Italia.

„Ministerul Justiției tratează toți fugarii la fel, indiferent de numele lor”, anunța lidera PNL, precizând că „în scurt timp, Arsene va fi predat autorităților din țară”.

Dar la două săptămâni după declarația optimistă a ministrului, fostul baron PSD se află tot în Italia, încercând să amâne cât mai mult revenirea în țară pentru ca în final să obțină suspendarea deciziei de extrădare.

Rețeaua libertății

În jur de 15 persoane condamnate definitiv la închisoare cu executare, foști politicieni, magistrați, ofițeri de informații sau oameni de afaceri, se află în Italia și Grecia, acolo unde avocații lor au reușit să „fenteze” sistemul juridic și să obțină amânarea sau blocarea procesului de extrădare.

În acest an, Ministerul Justiției din România a reușit aducerea în țară a fostului ministru de Finanțe PSD Dragoș Vâlcov, condamnat la șase ani de închisoare pentru trafic de influență și spălare de bani, dar și a fostului deputat PSD Cristian Rizea, care are de ispășit o pedeapsă de patru ani și opt luni, tot pentru infracțiuni de trafic de influență și spălare de bani. Vâlcov a venit din Italia, Rizea din Republica Moldova.

În ultimul deceniu, în lipsa unei legislații descurajatoare, dar și a corupției din Ministerul de Interne, mai mulți condamnați din elita politică și de afaceri a României au reușit să treacă granița și să se sustragă executării pedepselor.

DragosValcovPSDFotoOctavGaneaOTOPENI. Dragoș Vâlcov, fost ministru al Finanțelor în perioada Dragnea, înconjurat de polițiști și reporteri, pe aeroport, la aducerea în țară din Italia – Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

S-a creat o adevărată rețea prin care corupții reușeau să fugă în străinătate și să-și cumpere libertatea, plătind sume uriașe unor avocați din țările de destinație.

O problemă psihică

Ultima postare pe Facebook a lui Ionel Arsene e din data de 7 martie 2023, fiind făcută cu trei zile înainte de decizia definitivă, pronunțată de Curtea de Apel Brașov.

„Felicitări echipei de la Salvamont Neamț pentru emblema de onoare primită din partea Departamentului pentru Situații de Urgență, cu ocazia Zilei Protecției Civile din România”, 

 » Citeste toata stirea aici

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *