16 / 09 / 2021


Alegeri generale în Noua Zeelandă: Partidul prim-ministrului, victorie zdrobitoare / Ar putea, pentru prima oară în istorie, să aibă majoritate | .News

Jacinda Ardern, prim-ministrul Noii Zeelande (sursa foto: Flickr) Prim-ministrul din Noua Zeelandă, Jacinda Ardern, a câștigat cu o victorie zdrobitoare…

De redactia , in Actualitate , at 17/10/2020

Jacinda Ardern, prim-ministrul Noii Zeelande (sursa foto: Flickr)
Prim-ministrul din Noua Zeelandă, Jacinda Ardern, a câștigat cu o victorie zdrobitoare alegerile generale ale țării, scrie BBC. 
Partidul Laburist de centru-stânga al lui Ardern a câștigat 49% din voturi și se preconizează că va câștiga o majoritate parlamentară directă, lucru rar în Noua Zeelandă.
Partidul național de opoziție de centru-dreapta, în prezent cu 27%, a recunoscut înfrângerea după sondajul de sâmbătă.
Votul trebuia inițial să aibă loc în septembrie, dar a fost amânat cu o lună din cauza pandemiei.
Peste un milion de oameni au votat deja, începând pe 3 octombrie. după sistemul din SUA de vot înainte de deschiderea propriu-zisă a urnelor.
Pentru ce altceva au mai votat neozeelandezii? 
În afară de alegerea candidatului și a partidului lor preferat, neozeelandezii au fost rugați să voteze în două referendumuri: eutanasierea și legalizarea canabisului.
Primul își propune să ofere persoanelor bolnave în fază terminală opțiunea de a solicita moartea asistată. Acesta este un vot obligatoriu, ceea ce înseamnă că va fi adoptat dacă mai mult de 50% votează „da”.
Al doilea este dacă utilizarea recreativă a canabisului ar trebui să devină legală.
Totuși, acest lucru nu este obligatoriu – ceea ce înseamnă că, chiar dacă majoritatea oamenilor votează „da”, este posibil ca canabisul să nu devină legal imediat. Ar rămâne în continuare la latitudinea guvernului care va introduce un proiect de lege pentru a legaliza acest lucru.
Rezultatele preliminare pentru ambele referendumuri vor fi anunțate pe 30 octombrie.
Sistemul de votare din Noua Zeelandă
Noua Zeelandă are alegeri generale la fiecare trei ani. În cadrul sistemului său, alegătorii sunt rugați să voteze de două ori – pentru partidul lor preferat și pentru electoratul sau circumscripția de unde aparține un independent.

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: