21 / 05 / 2022


Aici a început idila Ceaușeștilor! Stadionul din strada Veseliei, neschimbat după 81 de ani | .News

Nicolae și Elena Ceaușescu idilă La cinci minute de centru Au lăsat urme adânci în memoria colectivă a românilor, care…

De redactia , in Actualitate , at 02/10/2020

Nicolae și Elena Ceaușescu idilă
La cinci minute de centru
Au lăsat urme adânci în memoria colectivă a românilor, care și azi, la 31 de ani de la Revoluție, continuă să se împartă în contestatari și nostalgici ai regimul condus de cei doi. Nicolae și Elena Ceaușescu, un cuplu care a condus România cu mână de fier timp de 24 de ani. Un sfert de secol despre care părerile românilor sunt împărțite. Cei care nu uită privațiunile umilitoare ale ultimului deceniu de comunism ori distrugerea satelor și a vestigiilor trecutului istoric se contrazic și azi cu cei care țin minte exclusiv anumite realizări, incontestabile de altfel.
Dincolo de pasiuni și animozități, un loc din București amintește de începuturile relației celor doi Ceaușești. Dacă punctul terminus al traiectoriei cuplului de dictatori este binecunoscut  – unitatea militară de lângă gara din Târgoviște – prea puțini știu că la doi pași de centrul Capitalei se găsește locul unde s-a înfiripat idila dintre Nicolae Ceaușescu și Elena Petrescu.
Stadionul din strada Veseliei nu este departe de centrul orașului. Chiar dacă atunci, în 1939, zona era una efectiv mărginașă. De la Piața Unirii sunt doar patru stații și jumătate de tramvai sau autobuz. Cu automobilul, nu faci mai mult de 5 minute. Strada Veseliei pornește din Șoseaua Progresului (Trafic Greu) și ajunge în Calea Ferentari. Suntem deja pe teritoriul unuia dintre cartierele cele mai renumite ale Capitalei. Și nu neapărat în sensul bun al cuvântului.

Idila Ceaușeștilor – între romantism și comunism. Ceaușescu ajutat de unchiul lui Ion Iliescu
Un document al Siguranţei consemnează că Elena Petrescu (viitoarea Elena Ceauşescu) a fost desemnată regina balului la una dintre petrecerile organizate in Bucureşti la 1 Mai 1939, pe Strada Veseliei din Ferentari.
Regimului comunist de după 1965 crease o adevărată legendă din faptul că Nicolae și Elena Ceaușescu s-ar fi cunoscut cu ocazia manifestației de la 1 mai 1939,

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: