11 / 11 / 2024


Agricultura devine un subiect exploziv înaintea alegerilor pentru Parlamentul European – 60m.ro

By editor , in Actualitate , at 24/01/2024

Importurile din Ucraina, combustibilul, standardele ecologice… Cu doar câteva luni înainte de alegerile din iunie, miniștrii europeni ai agriculturii cer un răspuns la o furie în creștere care are o gamă largă de cauze, înaintea lansării de către Bruxelles a unui „dialog strategic” cu contururi încă vagi, transmite agenția AFP.

„Furia agricultorilor este multifactorială, nu sunt neapărat aceleași motive pentru care ei manifestă de la o țară la alta”, dar la nivel european preocupările lor „trebuie să fie mai bine luate în considerare”, a avertizat ministrul belgian David Clarinval, a cărui țară deține președinția rotativă a Uniunii Europene.

Reuniți la Bruxelles, miniștrii din UE-27 au salutat organizarea joi a primei sesiuni a „dialogului strategic” propus de Comisia Europeană, care va reuni organizații agricole, sectorul agroalimentar, ONG-uri și experți.

Confirmată abia săptămâna trecută, inițiativa fusese promisă în septembrie de președintele executivului european, Ursula von der Leyen, care a cerut „mai puțină polarizare” în jurul Pactului verde, un vast corpus legislativ în materie de mediu.

Copa-Cogeca, organizația principalelor sindicate agricole din Europa, a reacționat spunând că inițiativa este „binevenită, dar tardivă.

Agricultura este un subiect exploziv înaintea alegerilor europene: „Extrema dreaptă încearcă să folosească fermierii ca pârghie politică. Trebuie să îi apărăm fără manipulare politică”, a reacționat ministrul spaniol Luis Planas.

Pe agenda de joi: veniturile agricultorilor, durabilitatea, inovarea tehnologică și competitivitatea. „Polarizarea s-a intensificat și este imperios necesar să se definească o viziune comună”, care să garanteze atât competitivitatea, cât și durabilitatea, a insistat vicepreședintele Comisiei, Maros Sefcovic.

„Participanții vor decide cât de departe vor merge”, iar concluziile sunt așteptate „până în septembrie”, a explicat el.

Prioritate pentru competitivitate

Luis Planas deplânge faptul că „acest dialog ar fi trebuit să înceapă atunci când au fost prezentate noua Politică Agricolă Comună (PAC) și Pactul Verde”. „Dar nu este niciodată prea târziu dacă este făcut cum trebuie. Vocea fermierilor trebuie să se facă auzită”.

Dincolo de problemele imediate, scopul este de a pregăti terenul pentru următoarea PAC de după 2028, consideră el.

În timp ce manifestațiile recente au fost legate de diverși factori naționali (impozitarea motorinei în Germania, de exemplu), seismele s-au multiplicate peste tot: fenomene meteorologice extreme, gripa aviară, creșterea prețurilor la energie etc.

O altă problemă care divizează este afluxul de produse agricole ucrainene în UE de la ridicarea taxelor vamale în 2022. Marți, Bruxelles ar urma să prezinte celor 27 propunerile sale pentru reconfirmarea politicii în iunie, cu posibilitatea unor mecanisme de „salvgardare”.

Pe lângă fermierii polonezi și români, organizațiile agricole cer restricții la importuri (cereale, păsări, zahăr etc.), pe care le acuză că determină scăderea prețurilor – reluând criticile recurente la adresa acordurilor de liber schimb ale UE.

 » Citeste toata stirea aici

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *