16 / 01 / 2025


Afacerile eșuate ale energiei românești! – 60m.ro

By editor , in Actualitate , at 15/11/2023

un editorial de Cristian Matache

NuScale încheie proiectul din Utah, o lovitură pentru ambițiile SUA privind energia nucleară. Să fie acesta un nou proiect eșuat pentru energia românească?

În 2020, Departamentul de Energie al SUA a aprobat 1,35 miliarde de dolari pe o perioadă de 10 ani pentru o centrală nuclear electrică, cunoscută sub numele de Carbon Free Power Project. Departamentul a oferit unei asocieri coordonată de NuScale, aproximativ 600 de milioane de dolari din 2014, pentru a sprijini comercializarea tehnologiilor SMR. 

NuScale, în asociere cu Utah Associated Municipal Power Systems (UAMPS), plănuiseră să dezvolte proiectul cu șase reactoare de 462 megawați și să-l lanseze în 2030, dar mai multe orașe din asociație s-au retras din proiect. Uzina NuScale din Utah era de așteptat să fie prima SMR care câștigă o licență de la Comisia de Reglementare Nucleară din SUA pentru construcție. 

În SUA, proiectul era dezvoltat de UAMPS, care este o asociație a companiilor de utilități din municipalitățile statului Utah. Atingerea unui anumit număr de abonați în cadrul proiectului a fost o cerință pentru ca proiectul CFPP să continue. Neatingerea numărului de abonați setat, a determinat ca NuScale și UAMPS să decidă că încheierea proiectului este cea mai prudentă decizie pentru ambele parti.Proiectul SMR din România nu va funcționa pe același model de abonament care a reprezentat un obstacol în procesul de dezvoltare a proiectului din SUA și el continuă, susține analistul Dumitru Chisăliță.

Pesemne că proiectul NuScale de la Doicești, în care este implicată și Nuclearelectrica ar continua. Dar o mișcare de săptămâna trecută ridică semne de întrebare. Este vorba de semnarea unui Memorandum de Înţelegere pentru dezvoltarea reactorilor mici şi modulari rapizi, răciţi cu plumb (SMR-LFR), după întrevederea pe care preşedintele României, Klaus Iohannis, a avut-o cu Alexander De Croo, prim-ministrul Regatului Belgiei.

Entităţile active în domeniul energiei nucleare semnatare sunt: RATEN (Regia Autonomă de Tehnologii pentru Energia Nucleară – din Mioveni, Argeş), ANSALDO NUCLEARE S.P.A. (din Genova, Italia) şi ENEA (Agenţia Naţională Italiană pentru Tehnologii Noi, Energie şi Dezvoltare Economică Durabilă) – parteneri în cadrul consorţiului FALCON, precum şi SCK CEN (Centrul de Studii privind Energia Nucleară – din Mol, Belgia) şi WESTINGHOUSE ELECTRIC COMPANY LLC (din statul Delaware, SUA) – alţi doi jucători cu experienţă în tehnologia reactorilor rapizi răciţi cu plumb (tehnologia LFR / (Lead-cooled Fast Reactor).

Acest memorandum și veștile din Utah au declanșat câteva supoziții cum să s-a găsit o rezervă pentru o eventuală sucombare a afacerii NuScale în România.

Ambiția energetică a României de dinainte de 1990 a rămas constantă și după schimbarea regimului comunist

După 1990 singurele mari proiecte energetice terminate de statul român au fost reactoarele nucleare 1 și 2 de la Cernavodă și extinderea rețelelor Transelectrica.

 » Citeste toata stirea aici

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *