19 / 01 / 2022


Adevăr istoric, reinstalat pe Catedrala mitropolitană din Cernăuți ~ InfoPrut

Eveniment istoric la Cernăuţi. Pe faţada Catedralei mitropolitane din Nordul Bucovinei a fost reinstalată inscripţia distrusă în urmă cu trei…

De redactia , in Magazin , at 13/12/2020

Eveniment istoric la Cernăuţi. Pe faţada Catedralei mitropolitane din Nordul Bucovinei a fost reinstalată inscripţia distrusă în urmă cu trei decenii: „Unuia în trei ipostasuri Dumnezeu”. Adevărul istoric a fost restabilit la insistenţa Centrului Cultural Român Eudoxiu Hurmuzachi din Cernăuţi, notează TVR Moldova.

În cele trei decenii de când inscripţia a dispărut în mod misterios, comunitatea românească din nordul Bucovinei a făcut zeci de interpelări şi adresări către administraţia locală.
„Am făcut mai multe demersuri din partea Centrului Cultural Român Eudoxiu Hurmuzachi, am insistat asupra repunerii. Lucrurile tindeau spre litigiu în instanță, dar Slavă Domnului că am fost auziți de Cel de Sud și de Mitropolie şi s-a repus acele inscripţii pentru bucuria noastră, a credincioşilor din Bucovina”, a declarat vicepreședintele Centrulului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți, Eugen Patraș, pentru sursa citată.
Inscripţia originală datează din anul 1844, când a fost pusă temelia primei biserici de piatră din nordul Bucovinei. A rezistat celor două războaie mondiale şi regimului autoritar comunist, dar literele au fost sustrase în mod barbar la începutul anilor 90.
„Când cea mai frumoasă parte din Moldova a fost cotropită de imperiul habsburgic, în orașul Cernăuți erau 4 biserici şi toate erau din lemn. Chiar de atunci, prin anii 1792, românii din Cernăuți au făcut demersuri că să-şi cosntruiasca o biserica din piatră în Cernăuţi”, a subliniat Dragoș Olaru, arhivist, istoric și publicist din Cernăuți.
Catedrala mitropolitană din Cernăuţi este un monument istoric. Inscripţia în limba română, scrisă cu caractere chirilice UNUIA ÎN TREI IPOSTASURI DUMNEZEU şi A.D. 1844, reprezintă o copie a celei dispărute. Originalul era poleit cu aur.

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: