02 / 12 / 2024


Accederea în programul Visa Waiver nu e garantată pentru 2025. Ciolacu ne minte – 60m.ro

By editor , in Actualitate , at 16/12/2023

România nu are garantată accederea în programul Visa Waiver în 2025, chiar dacă premierul Ciolacu se declară optimist că românii vor putea călători în Statele Unite fără vize din 1 decembrie 2025. În realitate, însă, România are de depășit un criteriu pe care nu a reușit să-l îmbunătățească ani la rândul. Există totuși o rețetă prin care ar putea s-o facă în anul ce vine.

Dincolo de alte criterii tehnice, cel mai mare impediment pentru ca România să scape de nevoia de vize pentru cetățenii care vor să călătorească în Statele Unite este rata mare de refuz pentru cei care depun actele pentru obținerea vizei. Istoric, rata de refuz pentru români a fost în jur de 10% an de an.

Această rată de refuz se calculează doar pentru vizele turistice și de business (de tip B1/B2), pentru întreg anul fiscal american (1 octombrie – 30 septembrie) și se aplică la toate cererile de vize ale cetățenilor români, fie că sunt făcute la ambasada din România, fie că sunt români care depun actele la alte ambasade din lume (Italia, Spania, Marea Britanie etc).

România nu îndeplinește încă condițiile: rata de refuz a vizelor este încă prea mare

Practic, actualul an fiscal american se va încheia pe 30 septembrie 2024, iar dacă atunci rata de refuz va fi sub 3%, abia de atunci vor începe pașii birocratici ca România să fie inclusă oficial în programul Visa Waiver și românii să poată călători în SUA fără vize.

Procesul birocratic și aprobarea Congresului poate dura undeva până la un an de zile, astfel că în cel mai bun scenariu spre finalul anului 2025 ar putea avea loc intrarea oficială a României în Programul Visa Waiver. Pe acest calendar se bazează premierul Marcel Ciolacu când anunța că românii vor scăpa de vize pentru SUA în 2025, însă deocamdată România nu e chiar în cărți…

  • „Deși cifrele exacte nu sunt publice, rata actuală de refuz este încă peste 3%”, a declarat o sursă guvernamentală.

Istoric vorbind, rata de refuz la cererile de viză pentru cetățenii români a fost mai mare în ambasadele din alte țări, decât cele depuse la ambasada de la București.

  • „În general, solicitanții care aplică din țara de origine sunt mai în măsură să demonstreze că au legături puternice cu țara de cetățenie. Prin urmare, ratele de refuz tind să fie mai mari pentru persoanele care depun cereri în afara țării lor de origine”, a explicat aceeași sursă guvernamentală.

Modalitatea prin care România poate întoarce cifrele în favoarea sa: reînnoirea vizelor de SUA pentru cei care deja le-au primit, fie că sunt încă valabile sau au expirat

Totuși,

 » Citeste toata stirea aici

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *