03 / 08 / 2021


A fost Ziua Culturii Naționale

Dacă, în fiecare an, data de 15 Ianuarie-Ziua Culturii Naționale și a Poetului nepereche Mihai Eminescu era o adevărată sărbătoare,…

De redactia , in Actualitate , at 18/01/2021

Dacă, în fiecare an, data de 15 Ianuarie-Ziua Culturii Naționale și a Poetului nepereche Mihai Eminescu era o adevărată sărbătoare, o duminică a sufletelor iubitoare de frumos, anul acesta, din cauza pandemiei de Covid 19, care a reușit să îngenuncheze întreaga planetă, manifestările dedicate acestor evenimente s-au mutat în mediul online. În perioada de criză pe care o traversăm, după SĂNĂTATE, CULTURA cred că este cel mai afectat domeniu. Cu sălile de spectacole închise sau aproape goale, cu artiști care s-au distanțat atât de tare, încât sunt bântuiți de dorul unor aplauze la scenă deschisă și de coșurile cu flori care altădată invadau podiumul teatrelor, CULTURA încă rezistă și continuă să fie prezentă în inimile noastre, chiar dacă este transmisă virtual. Oamenii de cultură, artiștii de toate genurile sau reprezentanți ai instituțiilor culturale depun eforturi susținute și caută strategii pentru a salva domeniul cultural și pentru a menține vie flacăra spirituală a acestui neam.
Pe plan local, Ziua Culturii Naționale a fost marcată de o serie de manifestări organizate de instituțiile reprezentative și s-au concretizat prin mese rotunde sau concerte online, interviuri, expoziții prezentate în format video, conferințe înregistrate despre Luceafărul poeziei românești, documentele audio-video care conțin informații despre Mihai Eminescu, etc.
Nu în ultimul rând, la statuia lui Mihai Eminescu și în Foișorul din Grădina Mare, o mână de oameni au sărbătorit Ziua Culturii Naționale printr-un eveniment organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila, în colaborare cu Uniunea Județeană a Pensionarilor, manifestare la care au participat membrii Uniunii Județene a Pensionarilor, invitați de la Cercul Militar și Asociația Cultul Eroilor, iubitori de poezie.
Cu emoție și respect pentru moștenirea culturală, participanții la eveniment  au recitat versuri ale marelui poet național și au depus flori la statuie, amintind astfel de vremurile în care Ziua Culturii Naționale era sărbătorită fără restricții și fără distanțare socială.
„Ca să-ţi dai seama de nivelul culturii generale a unei naţii, trebuie să vezi ce idoli are”, spunea Mihai Eminescu. Iar noi, atâta vreme cât încă mai putem aduce o floare la statuia Poetului de Ziua Culturii Naționale, încă mai putem să visăm și să avem idoli. „Trăiască naţia! Sus cu dânsa!”.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: