27 / 07 / 2021


A fost lansată Cartea-album „Copiii Basarabiei în GULAG. Ierbar de amintiri” ~ InfoPrut

Regizoarea Leontina Vatamanu a lasat vineri cartea-album „Copiii Basarabiei în GULAG. Ierbar de amintiri”. Scrisă în două limbi, română și…

De redactia , in Actualitate Internațional , at 13/06/2021

Regizoarea Leontina Vatamanu a lasat vineri cartea-album „Copiii Basarabiei în GULAG. Ierbar de amintiri”. Scrisă în două limbi, română și rusă, volumul proiectează, cu ajutorul fotografiilor și al mărturisirilor, drama a 19 familii deportate, transmite Radio Chișinău.

Publicația a apărut în cadrul proiectului „A stronger voice against soviet nostalgia by helping victims of GULAG and documenting their stories”, implementat de către RCTV „Memoria” cu sprijinul Ambasadei SUA în R. Moldova.
În anul în care se împlinesc 80 de ani de la primul val de deportări din Basarabia și Bucovina de Nord, acest volum are drept scop expunerea și povestirea vieții oamenilor ce au fost deportați în Siberia, mai ales în al doilea val de deportări din iunie, 1949.
La evenimentul organizat la Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” din Chișinău au participat mai mulți copii ai foștilor deportați, care și-au amintit prin lacrimi de coșmarul trăit atunci.
„Într-o zi de vară, când mama și tata se întorseseră de la pământ, pentru că așa se spunea atunci, că veneai de la pământ, flămânzi și foarte obosiți, am mâncat cu toții și ne-am culcat. Pe la miezul nopții, din cauza lătratului câinilor, ne-am trezit. Eu aveam aproape trei ani, sora mea nici șase luni nu avea. Băteau în geamuri puternic, iar tata și mama s-au speriat. În sat se vorbea că o sa fie deportări din nou, așa ca în anul 1941, numai că noi am fost deportați în 1949. Când tata a vrut să deschidă ușa, o lovitură de picior a împins-o puternic. Erau soldați cu arme. Mama a sărit la noi, ne-a îmbrățișat și a început a plânge”, povestește Ana Durleșteanu, o fostă deportată.
Invitații au vorbit despre viața lor petrecută în Siberia, despre studii, de care nu au avut parte din cauza necunoașterii limbii ruse,

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: