22 / 09 / 2021


81 de ani de la lansarea postul Radio Basarabia la Chișinău / În 1940, sovieticii au împușcat și aruncat în fântână toți angajații postului | .News

Postul Radio Basarabia (sursa foto: InfoPrut) La 8 octombrie 1939, a fost lansat Radio Basarabia, primul post de radio din…

De redactia , in Actualitate , at 09/10/2020

Postul Radio Basarabia (sursa foto: InfoPrut)
La 8 octombrie 1939, a fost lansat Radio Basarabia, primul post de radio din Chișinău inaugurat de Societatea Română de Radiodifuziune, care avea menirea să combată propaganda rusească, antiromânească, pe teritoriul dintre Prut și Nistru.
Radio Basarabia dispunea de trei studiouri dotate cu cea mai modernă aparatură. Studioul mare era destinat orchestrelor simfonice, corurilor, fanfarei și operei, studioul mijlociu – pentru muzică de cameră și soliști, iar studioul mic era alocat conferențiarilor și crainicilor, potrivit InfoPrut.
În 1940, sovieticii au împușcat toți angajații care se aflau la moment în incinta radioului și i-au aruncat în fântâna din curte, iar clădirea a fost aruncată în aer în 1941 de către trupele sovietice aflate în retragere, de rând cu majoritatea clădirilor importante din Chișinău.
Radio Basarabia a fost relansat la 1 decembrie 2011 cu denumirea Radio România Chișinău.
În momentul de față, Radio Chișinău, prin conținutul editorial respectă și oglindește relația României cu Republica Moldova pe, cel puțin, două coordonate majore și anume:

afirmarea caracterului special al acestei relații, conferit de comunitatea de limbă, istorie, cultură, tradiții,  realități, care nu pot fi eludate sau negate;
dimensiunea europeană a cooperării bilaterale, având la bază obiectivul strategic al integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

Radio Chișinău emite exclusiv în limba română, iar prin aceasta împlinește condiția unui avanpost al promovării valorilor naționale românești lingvistice, culturale, istorice, spirituale, într-un spațiu, în care funcționează încă, o controversă identitară prin raportul disputat – românesc / moldovenesc.

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: