20 / 06 / 2021


80 de ani de la masacrul din Lunca Prutului. Cei peste 600 de români uciși de grănicerii sovietici, pomeniți ~ InfoPrut

La împlinirea a 80 de ani de la masacrul de la Lunca Prutului, o pagină sângeroasă din istoria tuturor românilor,…

De redactia , in Magazin , at 08/02/2021

La împlinirea a 80 de ani de la masacrul de la Lunca Prutului, o pagină sângeroasă din istoria tuturor românilor, în regiunea Cernăți vor fi organizate două manifestări de comemorare a martirilor neamului, la inițiativa fostului primar al comunei Mahala, Elena Nandriș, notează Bucpress.

Tradiţional, prima manifestare va avea loc la Mahala, iar cea de-a doua la Lunca, ţinutul Herţa.
„Anul acesta se împlinesc 80 de ani de la evenimentele sângeroase de la Lunca, unde au fost seceraţi sute de mahaleni, doar pentru că au vrut să fie liberi! Vom organiza două manifestări comemorative. Prima manifestare va avea loc în Alea eroilor din cimitirul din Mahala (7 februarie, ora 14.00), iar a doua lângă troiţa de la Lunca (14 februarie, ora 14.00). Vă aşteptăm să fiţi alături de noi pentru a înălţa o rugăciune şi să aprindem o lumânare în memoria eroilor neamului!”, a declarat Elena Nandriş, pentru sursa citată.
În anul 1941, în noaptea de 6 spre 7 februarie se scria un episod cumplit din drama românilor bucovineni. Sute de ţărani au încercat să treacă Prutul pentru a ajunge în România. Când s-au apropiat de noua graniţă, majoritatea dintre ei au fost uciși de mitralierele grănicerilor sovietici şi aruncaţi în gropi comune. Doar 57 dintre ei au reuşit să scape, alţi 44 au fost prinşi de trupele sovietice, iar 23 au fost condamnaţi la moarte, ceilalţi fiind condamnaţi la diferite pedepse cu închisoarea şi trimişi în Siberia. 
Masacrul din Lunca Prutului (Ţinutul Herţa), din noaptea de 6 spre 7 februarie 1941, este una din paginile negre ale istoriei neamului românesc. Acest masacru este considerat una dintre cele mai cumplite atrocităţi comise de soldaţii sovietici împotriva românilor care doreau să evadeze din Uniunea Sovietică în România. Masacrul din Lunca Prutului nu a fost însă decât un episod din drama românilor bucovineni,

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: