31 / 07 / 2021


80 de ani de la cel mai mare cutremur al secolului XX. Dezastrul din noaptea de 10 noiembrie 1940 | .News

1940, un an nefast pentru România Anul 1940 fusese unul catastrofal pentru Regatul României. Se părea că toate nenorocirile posibile…

De redactia , in Actualitate , at 11/11/2020

1940, un an nefast pentru România
Anul 1940 fusese unul catastrofal pentru Regatul României. Se părea că toate nenorocirile posibile se abătuseră în anul acela asupra țării noastre.
După ce în luna iunie, ca urmare a unui ultimatum brutal, România fusese nevoită să abandoneze în mâna Uniunii Sovietice Basarabia și Bucovina de Nord, la 30 august, la Viena, Germania hitleristă și Italia fascistă impuseseră românilor cedarea Ardealului central și de nord-vest. Profitând de situația geopolitică ingrată a unei Românii rămasă practic fără aliații săi tradiționali, Bulgaria obținuse, la rândul ei, tot cu sprijinul lui Hitler, sudul Dobrogei, regiune cunoscută sub numele de Cadrilater. După 20 de ani de la făurirea sa, România Mare se dezmembra, pierzând mai mult de o treime din suprafață și un sfert din populație. Furia românilor se îndreptase la începutul lunii septembrie împotriva celui considerat principalul vinovat pentru situația în care România ajunsese. Regele Carol II se confruntase cu ample manifestații de stradă, în organizarea și stimularea cărora Mișcarea Legionară avea o contribuție evidentă. De altfel, popularitatea legionarilor atinsese o cotă maximă, ca urmare a persecuțiilor la care fuseseră supuși de regimul dictatorial al lui Carol, care exterminase peste 500 de lideri ai acestei mișcări în ultimii doi ani. Abdicarea monarhului, care cu greu a reușit să treacă frontiera scăpând de gloanțele legionarilor, făcuse loc revenirii pe tron a fiului acestuia, Mihai, detronat de propriul său tată în 1930. Sute de mii de refugiați din teritoriile pierdute se îndreptaseră spre ceea ce mai rămăsese din statul român, care acum le asigura asistența socială. Angajamentul redresării economice a țării fusese asumat de noul conducător al statului, generalul Ion Antonescu, care nu reușise să coopteze la guvernare alte forțe politice în afara Mișcării Legionare.
Românii se apropiau de sfârșitul acelui an fatidic și credeau că nu se putea să fi fost loviți de nenorociri mai mari ca acestea.

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: