6.000 de euro ca să fii asistent medical la Ambulanță. Șpaga, ținută în trei borsete: „Era o tradiție” – BotosaniNews.ro
Dan Dorin Morenciu, fostul manager al Serviciului de Ambulanță Neamț, a fost condamnat joi de Tribunalul Bacău la 4 ani și 6 luni închisoare cu executare pentru luare de mită. Morenciu a recunoscut că a primit 82.000 de euro mită de la asistentele și ambulanțierii angajați în timpul pandemiei care doreau să ocupe posturile definitiv. „Era o tradiție”, a motivat managerul în fața instanței. Alți 15 inculpați au fost condamnați în dosar, inclusiv cei care au dat mita. Decizia nu este definitivă, scrie Libertatea.
Pentru un medic primar care lucrează la Ambulanța Neamț, salariul de bază este de aproape 10.000 de lei net, la care se adaugă diferite sporuri, iar un asistent medical primește 3.400 de lei în mână, la care se adaugă sporuri care pot ajunge și să dubleze această sumă, potrivit informațiilor făcute publice de instituția nemțeană. Potrivit sindicatului Sanitas, România are un deficit de personal medical de aproape 20%.
„Nu mai eram nevoită să plec la muncă în străinătate” Dan Dorin Morenciu, fost manager interimar al Serviciului de Ambulanță Neamț, a fost arestat preventiv în mai, anul trecut, după ce a fost prins în flagrant delict cu o borsetă plină cu bani. În urma perchezițiilor, procurorii DNA aveau să găsească în mașină și acasă la Morenciu 82.000 de euro. Banii, pitiți în trei borsete, erau primiți de la cei care doreau să ocupe un post de asistent medical sau de ambulanțier în cadrul SAJ Neamț.
DNA s-a autosesizat în acest caz, pe fondul zvonurilor care se răspândiseră pe plan local. În perioada 10-18 mai 2020, la Piatra Neamț, s-au desfășurat concursuri pentru ocuparea a 22 de posturi de asistent medical și ambulanțier. Posturile erau ocupate de personalul angajat, pe perioadă determinată, în timpul pandemiei, iar cine promova concursul urma să fie fixat definitiv pe post. Miza ocupării unui post în sistem public a fost uriașă, după cum aveau să declare angajații la audieri. „Era un loc de muncă sigur”, „Nu mai eram nevoită să plec la muncă în străinătate”, „Eram cea care întreținea familia, soțul având un salariu foarte mic”, au fost doar câteva dintre motivele invocate, la audieri, de angajații care au dat mită la angajare. Managerul SAJ Neamț, în complicitate cu liderul de sindicat, Gladior Andronache, care ar fi trebuit să vegheze la corectitudinea concursului, plus asistentele șefe Luminița Rozoschi de la Piatra Neamț și Elena Preda de la Târgu Neamț, au profitat de situație, solicitând bani de la angajații care voiau să rămână în sistem.
Comentarii