04 / 12 / 2021


4 ani de închisoare pentru critica lui Stalin. Sorin Lavric (AUR): astăzi crima e mult mai subtilă

A fost supusă unui regim „special” pentru că s-a opus regimului, a trecut prin refugii și a fost condamnată la…

De Alina Popescu , in Flux de Știri , at 14/10/2021

A fost supusă unui regim „special” pentru că s-a opus regimului, a trecut prin refugii și a fost condamnată la 7 ani de închisoare pentru izbucnirile antibolșevice, petrecând detenția la Uranus, Jilava, Arad și Oradea. Este cazul fostei deținute politic, Galinei Răduleanu, figura căreia a fost evocată de senatorul AUR, Sorin Lavric. Oficialul susține că avem nevoie de astfel de modele pentru a nu avea o societate care trăiește cu un suflet mort.

De la Galina Răduleanu am învățat că, dacă în anii 1950 oamenilor li se omorau trupul, astăzi crima e mult mai subtilă: ți se omoară de-a dreptul sufletul. Oare cîtora dintre noi li s-au deschis ochii asupra acestui crud adevăr, acela că trăim cu un suflet mort?”, a declarat senatorul AUR, Sorin Lavric.

Galina Răduleanu descrie condițiile în care a petrecut anii în închisoare.

Ca să pot respira îmi așterneam paltonul și cojocelul pe jos, pe ciment, mă așezam pe el și stăteam cu nasul lipit de crăpătura de jos a ușii, singurul loc pe unde venea o dâră de aer rece. Chinul acesta era o nimica toată pe lângă ceea ce mi se povestise. În Rahova, de exemplu, erau celule la subsol, ermetic închise, fără nici o comunicare cu exteriorul.  Singura aerisire consta în deschisul ușii, lucru făcut cu intermitență. Dacă erai supus unui regim „special” te obligau să dormi în patul de sus, chiar dacă erai singur în celulă. Uneori în spațiul pentru doi, erau patru oameni, iar bătăile lor furioase în ușă cerând aer se auzeau pe tot culoarul”, povestește Galina Răduleanu.

Galina Răduleanu s-a născut pe 9 martie 1933, în comuna Răduleni, județul Soroca, Basarabia. A trecut prin drama refugiilor din 1940 și 1944, iar la 17 ani a fost exmatriculată din liceul Gheorghe Lazăr pentru faptul că deținea un carnețel în care își nota gânduri despre limba română în cursul în care se studia biografia lui Stalin. Mai târziu, Galina Răduleanu urmează cursurile liceului seral și se înscrie la Facultatea de Medicină din Cluj până în 1958. Doi ani mâi târziu, medic de țară fiind, este arestată chiar din cabinetul dispensar al comunei Poiana Mărului pentru atitudinea antibolșevică de care dădea dovadă. Va fi condamnată la șapte ani de închisoare sub acuzația că purtase „discuții dușmănoase” cu tatăl ei preot. Eliberată în septembrie 1964, se va specializa în psihiatrie la spitalele Săroca, Pucioasa, Păclișa, Titan și Obregia. Spusele tatălui ei: „Țara asta are un rost în lume, pe care indiferent de piedicile ce i se pun, și-l va îndeplini”, i-au fost îndreptar de conduită de-a lungul vieții. 

Comentarii


%d blogeri au apreciat: