27 / 01 / 2022


28 decembrie 1989: Avionul TAROM care-l transporta pe fotograful Ian Parry a fost doborât. Misterul motivului real nu a fost descifrat niciodată

Mai precis, cei șase români erau membrii echipajului cursei București – Belgrad, care a decolat pe 28 decembrie, la ora…

De redactia , in Flux de Știri Recomandare , at 28/12/2020

Mai precis, cei șase români erau membrii echipajului cursei București – Belgrad, care a decolat pe 28 decembrie, la ora 11:06 de pe Aeroportul Otopeni, iar britanicul Ian Perry de la Sunday Times a fost unicul pasager al cursei respective. Misterul asupra a ceea ce purta cu el de fapt tânărul jurnalist – pentru a se comanda doborîrerea avionului – nu a fost descoperit public nici pâna azi.

Membrii echipajului au fost: Instructor comandant Pilot Moldoveanu Mihai, Pilot comandant Chifor Ion, copilot Jurcovan Valter, mecanic Cârstea Gilu și însoțitorii de bord Petre Bănică și Marchidan Elena.

Avionul permise autorizarea să se ridice de la sol, pe motive umanitare, deși în acel moment era în vigoare o interdicție de zbor pentru toate aeronavele. S-a spus că avionul trebuia să ajungă la Belgrad pentru a aduce sânge și medicamente. Foarte ciudat, de vreme ce în 2006, sub semnătura unui procuror militar, Parchetul a informat familiile victimelor că avionul fusese închiriat chiar de Parry.

La 12 minute după decolare, în pădurea Mălineasca de lângă satul Vișina, aeronava Antonov AN – 24 a dispărut de pe radar și s-a prăbușit.

Într-un articol publicat în revista Zig-Zag din 21 august 1990, jurnalista Cristina Paț scria menționa că comisia care a anchetat atunci evenimentele a concluziona preliminar: „Cauza cea mai probabilă care a determinat catastrofa aeriană din 28 decembrie este acțiunea unor forțe din exteriorul aeronavei sau impactul cu un obiect dur aflat pe traiectoria de zbor, care a provocat intrarea în picaj a avionului și a făcut imposibilă acționarea de către echipaj a comenzilor de zbor”.

Circumstanțele din jurul anchetei lasă loc de multe suspiciuni. Conform spuselor lui Marin Tudose, pădurarul de la acea vreme din satul Vișina, singurul martor ocular direct al prăbușirii avionului, la câteva minute după accident, deși nu apucase să anunțe autoritățile, un elicopter militar a început să survoleze zona,  stând în aer aproximativ o oră. Probabil de la unitatea militară de la Boteni, aflată la câțiva kilometri de locul prăbușirii. În cadrul acestei unități era localizat și un divizion de rachete anti-aeriene. Reamintim că de la unitatea militară de parașutiști de la Boteni a provenit comando-ul care l-a executat pe Nicolae Ceaușescu la Târgoviște.

Imediat s-a format o comisie de anchetă, dar rezultatele oficiale nu au fost făcute publice niciodată. În urma demersului jurnalistic realizat de către Antena 3 în 2013,

 » Citește întreg articolul pe www.activenews.ro

Comentarii


%d blogeri au apreciat: