21 / 05 / 2022


28 de ani de neuitare: In memoriam Ion și Doina Aldea-Teodorovici ~ InfoPrut

S-au împlinit 28 de ani de la tragicul accident rutier în care și-au pierdut viața artiștii Ion și Doina Aldea-Teodorovici,…

De redactia , in Actualitate Internațional , at 30/10/2020

S-au împlinit 28 de ani de la tragicul accident rutier în care și-au pierdut viața artiștii Ion și Doina Aldea-Teodorovici, cuplul care a fost unul dintre simbolurile românismului de peste Prut. 

În noaptea de 29 spre 30 octombrie 1992, în jurul orei 2,30, maşina cu care cuplul Doina şi Ion Aldea-Teodorovici părăsea Bucureştiul, îndreptându-se spre Chişinău, s-a răsturnat într-o curbă, în dreptul localităţii Coşereni, la 49 km de Bucureşti, izbindu-se de copaci.
În urma accidentului rutier, şoferul maşinii şi pasagerul din dreapta acestuia au supravieţuit, dar cei doi artişti aflaţi pe bancheta din spate şi-au pierdut viaţa. Accidentul a stârnit mai multe dezbateri cu privire la cauzele reale ale producerii lui, existând suspiciuni că ar fi fost aranjat pentru a-i reduce la tăcere pe cei doi promotori ai Unirii şi ai limbii române dincolo de Prut.
Cu toate acestea, Doina și Ion Aldea-Teodorovici ocupă un loc aparte în memoria românilor, în special a celor din Republica Moldova. Soții Teodorovici au militat pentru unirea Basarabiei cu România şi pentru (re)introducerea limbii române în Basarabia; astfel, lor li se datorează, în bună măsură, faptul că românii de peste Prut învaţă astăzi în limba română şi că folosesc alfabetul latin.
Totodată, cei doi basarabeni au fost cei care l-au reintrodus pe Eminescu în cultura basarabeană, prin cântecele lor, după 1989.
Joi seară, unioniștii de pe ambele maluri ale Prutului s-au strâns la Coșereni, locul unde și-au pierdut viața cuplul Doina și Ion Aldea-Teodorovici, pentru a le aduce un omagiu promotorilor românismului în Basarabia. „Două lacrimi gemene purtăm în ochi neîncetat, Demni rapsozi ai reunirii, noi nu v-am uitat” este mesajul tinerilor unioniști, membri al platformei unioniste Acțiunea 2012.
„Ion și Doina, prin muzica pe care o cântau, prin lupta pe care o duceau, prin înverșunarea pe care o aveau au ținut și țin vie dorința pentru Reîntregirea Neamului Românesc.

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: