25 / 09 / 2023


23 august: Ziua Pactului criminal Ribbentrop-Molotov, care a sfărâmat teritorial România ~ InfoPrut

Se împlinesc 81 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov dintre Germania nazistă şi URSS, care prevedea cedarea Basarabiei. Pactul…

De redactia , in Magazin , at 23/08/2020

Se împlinesc 81 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov dintre Germania nazistă şi URSS, care prevedea cedarea Basarabiei. Pactul a împărțit Europa în sfere de influență sovietică și nazistă, ducând la al Doilea Război Mondial și la tragicele lui consecințe, notează Jurnal.md.

Ziua semnării pactului, 23 august, este marcată ca zi de comemorare a victimelor stalinismului și nazismului în 10 state ale Uniunii Europene, în SUA, Canada și Georgia. În 2019, Moscova a făcut public protocolul secret al Pactului Ribbentrop-Molotov.
Documentul, cuprinde trei clauze, respectiv împărţirea Finlandei şi a celor trei state baltice (Lituania, Letonia, Estonia), o clauză privind Polonia, ce prevede inclusiv posibila ei dispariţie ca stat independent, şi una privind Basarabia.
Conform surselor istorice, Germania şi-a declarat totalul dezinteres faţă de teritoriul Basarabiei, dorit de sovietici, şi astfel nu a avut obiecţii faţă de eventuale modificări ale graniţei aici în favoarea Uniunii Sovietice.
„Stalin purta negocieri cu Anglia şi Franţa privind necesitatea unei apărări colective împotriva Germaniei, dar el a înţeles că Hitler îi va da ceea ce Occidentul nu era dispus să-i dea: statele baltice şi Polonia”, a comentat Nikita Petrov, istoric în cadrul organizaţiei pentru drepturile omului „Memorial”, potrivit Digi24.
La o săptămână de la Ribbentrop-Molotov, la 1 septembrie 1939, începe al doilea război mondial. Hitler atacă Polonia. În replică, Anglia şi Franţa declară război Germaniei. După un an de război, Stalin cere autorităţilor române să se retragă din Basarabia şi Bucovina în 4 zile.
Începând din 1936, regele Carol al II-lea şi elita diplomatică şi politică a ţării au remarcat îngrijoraţi pasivitatea Angliei şi Franţei faţă de dominaţia din ce în ce mai puternică a Germaniei revizioniste în Estul Europei. Temându-se că fără sprijinul celui mai puternic din regiune, România riscă să piardă Transilvania în favoarea Ungariei lui Horthy,

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: