30 / 07 / 2021


1982: Cum a fost Gică Hagi la un pas să fie trimis acasă de la Luceafărul: „Se remarcă o adapatare defectuoasă la efort” | .News

Gică Hagi (Facebook GH) Talentul său l-a făcut remarcat imediat, dar la un moment dat, în 1982, s-a pus chiar…

De redactia , in Actualitate , at 11/01/2021

Gică Hagi (Facebook GH)
Talentul său l-a făcut remarcat imediat, dar la un moment dat, în 1982, s-a pus chiar problema să fie trimis acasă de la Luceafărul existând dubii asupra capacității sale fizice care să-i permită să devină un fotbalist profesionist. Mai mult, FC Constanța nu îl include în lotul de bază pentru campionatul divizionar A care urma să înceapă. Toate aceste discuții s-au creat și după aflarea unor date medicale după un control efectuat de către Centrul de Medicină Sportivă.
Dr. Eugen Cristea, medicul clubului de fotbal Luceafărul București, relatează evenimentul în cartea lui Mihai Ionescu „Confidențe la marginea gazonului”. Redăm și noi fragmentul din carte:
„La 6 septembrie 1982 Hagi a fost supus unui control medical complex la Centrul de Medicină Sportivă în urmă căruia s-au tras o serie de concluzii:

1. economie respiratorie în efort, relativ bună
2. economie cardiovasculară în efort, slabă
3. putere maximă aerobă, slabă
4. se remarcă o adapatare defectuoasă la efort între frecventele cardiace de 132 și 156 de bătăi pe minut, reprezentând un gol de adapatare.

Față de aceste constatări se recomandă:

1. angrenarea treptată în efort cu încălzire prelungită
2. în procesul de antrenament să se insiste pe exercițiile la care frecvența cardiacă să se situeze între 132 și 156 de bătăi pe minut
3. antrenament individualizat. Până la frecvența de 132 și peste cea de 156 reacția organismului este foarte bună în ceea ce privește capacitatea anaerobă, acesta se încadra la calificativul „excelent”, reprezentând un caz de excepție. Această calitate avea să se vadă cel mai bine în anii ce aveau să vină în driblingurile sale pline de explozie și executate în mare viteză.

Iată cum concluziona cronicarul Mihai Ionescu:
„Hagi era,

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: