18 / 06 / 2021


135 de ani de la nașterea lui Henri Coandă, omul care a dăruit umanității tehnologia avioanelor cu reacție

Luni se împlinesc 135 de ani de la nașterea lui Henri Coandă, celebru inginer aeronautic român care s-a născut în…

De Octavian Marius , in Flux de Știri Magazin , at 09/06/2021

Luni se împlinesc 135 de ani de la nașterea lui Henri Coandă, celebru inginer aeronautic român care s-a născut în 1886 și a rămas celebru mai ales pentru descoperirea efectului care îi poartă numele. Henri Coandă este considerat unul dintre cei mai respectați aviatori, dar și un om care a inovat acest domeniu. Coandă este unul dintre oamenii care au ”semnat actul de naştere” al avionului modern.

Henri Coandă s-a născut în București, la 7 iunie 1886, fiind al doilea copil al unei familii numeroase. A murit la București, în 1972, la vârsta de 86 de ani.

Potrivit afirmațiilor sale și ale celor care au scris despre el în lucrările lor științifice, Henri Coandă a făcut primul său zbor într-un avion cu reacție foarte original, cu aspect ciudat, la 10 decembrie 1910.

Henri Coandă s-a născut la București la 7 iunie 1886 și era al doilea fiu al unei familii numeroase de cinci frați și două surori. Tatăl lui, Constantin M. Coandă, a fost un distins soldat român care a început ulterior să predea matematică la București, la Școala Națională de Drumuri și Poduri.

Mama sa, Aida Danet, a fost fiica medicului francez Gustave Danet, originar din Bretania (Morlaix, Finistère).

La dorința tatălui său, Henri și-a terminat educația militară cu merite deosebite, obținând gradul de ofițer de artilerie. Cu toate acestea, dorința sa puternică de a zbura și fascinația profundă pentru avioane care au apărut în zorii secolului al XIX-lea, l-au trimis departe de cariera militară.

Până în 1909, Henri Coandă își terminase studiile. A urmat universitatea tehnică din Berlin, Technische Hochschule din Charlottenburg, precum și un program de studii de doi ani la Universitatea Științifică din Liege, care face parte din Institutul electric din Montefiore.

 » sursa: hotnews.ro

Comentarii


%d blogeri au apreciat: